Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Bioekonomin starkt framme på Farmari i Joensuu

Maa- ja metsätalousministeriö

Bioekonomin starkt framme på Farmari i Joensuu

Pressmeddelande.
Publicerad: 30.06.2015 kl. 16:30
Utgivare: Maa- ja metsätalousministeriö

Jord- och skogsbruksministeriet ordnar tillsammans med organisationer inom sitt förvaltningsområde ett omfattande program kring bioekonomi på Farmari-mässan i Joensuu den 2–4 juli. På Joensuu Areena kan man varje mässdag följa flera diskussioner om bioekonomi och om hur man tack vare bioekonomin kan bli mindre beroende av fossila råvaror.

– Syftet är att göra besökarna på Farmari medvetna om det här aktuella temat och att väcka deras intresse för det. På ett sätt som folk förstår berättar vi vad bioekonomi är och vad den kan betyda till exempel för ett landskap såsom Norra Karelen som lever av förnybara naturresurser, berättar kommunikationsdirektör Pekka Väisänen vid jord- och skogsbruksministeriet.

Beslutsfattare och experter inom bioekonomi tentas

Bioekonomin belyses bland annat av jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen, kanslichef Jaana Husu-Kallio samt jord- och skogsbruksutskottets ordförande Jari Leppä. Under evenemanget får vi höra bland annat synpunkter av Naturresursinstitutet, NTM-centralen, Finlands skogscentral och Centralförbundet för Fiskerihushållning, hur man kan omvandla en cellulosafabrik till en bioproduktanläggning och hur fiskerihushållningen kan stärkas på ett hållbart sätt eller hur näringsämnena i gödsel kan utnyttjas effektivt. Professor Jyrki Kangas fördjupar sig i utmaningarna med skogsbioekonomi och forskaren Henrik Herajärvi berättar hur man skulle kunna förbättra kvaliteten på byggandet samt öka träbyggandet i Finland.

Vi frågar också skogsföretagare, fiskare och jordbrukare hur bioekonomin borde främjas. Företag från energi-, skogs-, mat- och turistsektorn inom bioekonomi från Östra Finland finns i stor utsträckning representerade på avdelningen. På Farmari-mässan i Joensuu Areena framträder bland annat Fortums regionchef Timo Partanen, FinnPulps verkställande direktör Martti Fredrikson samt företagare Susanna Maaranen från Nordic Koivu och företagare Anni Korhonen från Puukarin Pysäkki.

Använd gödsel och spara
 
På avdelningen för jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde delar man ut information om cirkulär ekonomi och särskilt om återvinning av näringsämnen. I teorin skulle den fosfor som uppstår i gödsel i Finland täcka fosforbehovet för odlingsväxter i hela landet.
 
– Genom att återvinna näringsämnena kan man skapa ny affärsverksamhet. På marknaden finns efterfrågan på lösningar som främjar återvinning av näringsämnen, till exempel teknologi för gödselfraktion. Gödseln kan också processeras till bioenergi, trafikbränsle eller till och med till nya läkemedel som ersätter antibiotika, uppskattar projektkoordinator Tarja Haaranen vid Naturresursinstitutet.

Naturresursinstitutet förevisar också en biogasbil. Bilen är en vanlig personbil som utöver bensin även kan tankas med biogas som producerats genom rötning av gräs i Sotkamo. Bilen kör 400–500 kilometer på en tank biogas.

Smakprov av bioekonomi

Vid utställningsplatsen kan man smaka på såväl soppa av sprängticka och shiitake som björksav och honung samt bekanta sig med företag inom naturproduktsbranschen i Norra Karelen.

 – Vi konkretiserar bioekonomin både genom bra diskussioner och genom företagspresentationer och smakprov som företag erbjuder. Också de representerar den lokala bioekonomin, säger Väisänen.

På avdelningen finns möjlighet att bekanta sig med tjänster som främjar bioekonomin, landsbygdens livskraft, fastighetsfrågor och djurens välfärd samt träffa experter inom branschen.

Programmet genomförs av jord- och skogsbruksministeriet, NTM-centralen i Norra Karelen, Djurens välfärdscentral EHK, djurskyddsombudsmannen, Centralförbundet för Fiskerihushållning KKL, Naturresursinstitutet Luke, Lantmäteriverket LMV och Finlands skogscentral samt samarbetspartner.

Tid: 2–4.7.2015 kl. 10–17
Plats: Avdelning A844 i Joensuu Areena och huvudscenen i Joensuu Areena

Program som ordnas av jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde: www.mmm.fi/farmari
Mässan Farmari 2015: www.farmari.net


Ytterligare information
kommunikationsdirektör Pekka Väisänen, 029 516 2480, pekka.vaisanen(at)mmm.fi
informatör Virpi Komulainen, 029 516 2110, virpi.komulainen(at)mmm.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs