Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Asiantuntijaraportti rehusalmonellaepidemiasta valmistunut

Maa- ja metsätalousministeriö

Asiantuntijaraportti rehusalmonellaepidemiasta valmistunut

Julkaistu: 14.01.2010 klo 11:14
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Kevään 2009 rehuvälitteisestä salmonellaepidemiasta tehty tieteellinen asiantuntija-arvio on valmistunut. Ruotsalaisen professori Per Häggblomin laatiman raportin mukaan onnistunut salmonellantorjunta vaatii useita yhtäaikaisia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

Kevään 2009 rehuvälitteisestä salmonellaepidemiasta tehty tieteellinen asiantuntija-arvio on valmistunut. Ruotsalaisen professori Per Häggblomin laatiman raportin mukaan onnistunut salmonellantorjunta vaatii useita yhtäaikaisia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

Raportissa Häggblom kuvaa Rehuraision Raision tehtaan, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Eläintautien torjuntayhdistyksen ETT ry:n toimintaa ennen ja jälkeen epidemian puhkeamista sekä pohtii mahdollisia epidemiaan johtaneita syitä. Häggblom katsoo, että epidemian syy oli piilevästi jatkunut Salmonella Tennessee -bakteeriesiintymä rehutehtaan tuotantolinjan ympäristössä. Salmonella -bakteereita pääsi todennäköisesti ilmanoton kautta kyseisen rehulinjan jäähdytysprosessiin, missä ne lisääntyivät.

Häggblomin mukaan rehujen salmonellavalvonta Suomessa toimii yleensä erittäin hyvin. Viranomaisilla, ETT:llä ja rehualan toimijoilla on omat vastuualueensa ja toiminta on hyvin koordinoitua.

Suomessa salmonellaa on perinteisesti torjuttu keskittymällä rehujen raaka-aineiden valvontaan ja siihen, ettei salmonella -bakteerilla saastunut rehu pääse rehutehtaalle asti. Häggblom pitää kyseistä menettelyä jatkossakin tärkeänä. Hän toteaa kuitenkin, että valmius tilanteissa, joissa salmonellaa todetaan rehutehtaassa, on puutteellista. Tulevien epidemioiden ehkäisemiseksi rehunvalmistuksen omavalvontaa ja viranomaistoimintaa tulee kehittää muun muassa varmistamalla, että asiantuntemusta on nopeasti saatavilla tartuntojen jäljittämiseen rehutehtaassa.

Häggblomin mukaan viranomaiset ja elinkeino eivät olleet valmiussuunnittelussaan riittävästi varautuneet laajaan rehuvälitteiseen salmonellaepidemiaan, koska salmonellalöydökset ovat harvinaisia rehutehtaissa. Tästä huolimatta epidemiatilanteessa onnistuttiin saamaan aikaan nopeasti toimiva kriisinhallinta yhteistyössä viranomaisten ja elinkeinon kesken. Kuluttajasuojan kannalta tehdyt toimenpiteet olivat Häggblomin mukaan riittävät.

Maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannon mukaisesti Häggblomin tehtävänä oli arvioida salmonellaepidemiaan johtaneita syitä erityisesti tieteellisestä näkökulmasta sekä viranomaisten ja Rehuraision toimintaa epidemian aikana. Raportin tiedot perustuvat maa- ja metsätalousministeriön, Eviran, ETT ry:n ja Rehuraision selvitystä varten antamiin tausta-asiakirjoihin sekä Häggblomin viikon kestäneeseen kenttävierailuun Suomessa kesällä 2009.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä (MMM) ja Ruotsin eläinlääketieteellisestä laitoksesta (SVA):
eläinlääkintöneuvos Terhi Laaksonen, p. 09 160 52782, 0400 396 488 (MMM)
neuvotteleva virkamies Marita Aalto, p. 09 160 53346, 040 593 0136 (MMM)
professori Per Häggblom, p. + 46 18 67 40 00 (SVA)Lisää aiheesta:

The feed borne outbreak of Salmonella Tennessee in Finland in the spring of 2009:
http://www.mmm.fi/attachments/mmm/tiedotteet/5mlkunEwY/The_feed_borne_outbreak_of_Salmonella_Tennessee_in_Finland_in_the_spring_of_2009.pdf

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs