Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Ansökan om jordbrukarstöd öppnas i Viputjänsten

Maaseutuvirasto/Landsbygdsverket

Ansökan om jordbrukarstöd öppnas i Viputjänsten

Pressmeddelande.
Publicerad: 14.04.2015 kl. 14:35
Utgivare: Maaseutuvirasto/Landsbygdsverket

Den elektroniska ansökan om jordbrukarstöd har öppnats stegvis under vårens lopp. Från och med onsdag 15.4 kan jordbrukarna göra upp den samlade stödansökan i Viputjänsten på adressen vipu.mavi.fi. Det går att lämna in ansökan elektroniskt fram till 12.5.2015 kl. 23.59.

Den här våren kan man för första gången ansöka om jordbrukarstöd enligt CAP-reformen och det nya landsbygdsprogrammet. Stödvillkoren innehåller en massa nytt så det är skäl att inte lämna ansökan till de sista dagarna. Av samma orsak bör jordbrukaren ansöka om stöden i Viputjänsten, eftersom den elektroniska ansökan innehåller kontroller som minskar felen i ansökan. I Vipurådgivaren kan jordbrukaren bl.a. kontrollera ersättningsberättigandet för sina skiften och uppfyllandet av förgröningsstödets villkor.

Från ingången av mars har det varit möjligt att göra basskiftesändringar i Viputjänsten. Uppgifter om jordbruksskiften har kunnat lagras från ingången av april. Hittills har cirka 7000 jordbrukare redan gjort registreringar av jordbruksskiften.

Ansökningsguiden kan läsas på adressen www.mavi.fi/ansökningsguide. Om jordbrukaren så vill kan han eller hon hämta en tryckt ansökningsguide från kommunen. Blanketterna för den samlade stödansökan finns att få på adressen http://www.suomi.fi/etjanster.

Kommunen och rådgivarna hjälper till

Jordbrukarna kan få rådgivning om hur man gör upp en elektronisk stödansökan. Kommunens landsbygdsnäringsmyndigheter ger jordbrukarna råd om användningen av Viputjänsten under tjänstetid. Kommunens kontaktinformation finns i Viputjänsten.

Rådgivning om de nya och förnyade stödformerna såsom förgröningsstödet, ersättningen för djurens välbefinnande eller miljöersättningen kan fås också av rådgivare som är registrerade i det nya rådgivningssystemet. Rådgivarna i registret erbjuder service till priset av mervärdesskatten. Jordbrukaren kan välja en lämplig rådgivare för sina behov på adressen www.mavi.fi/radgivarregister.

Allt fler djurgårdar ansökte elektroniskt om förskott

Jordbrukarna har gått in för den elektroniska stödansökan. I fjol lämnade cirka 60 procent av gårdarna in sin samlade stödansökan på nätet. Också under vårens tidigare ansökningsrundor ökade andelen elektroniska ansökningar jämfört med i fjol.

Ansökan om förskott på nationella husdjursstöd avslutades 23.3, och då hade 68 procent av dem som ansökte om förskott gjort upp sin ansökan elektroniskt. Andelen elektroniska ansökningar ökade från fjolårets nivå då runt 53 procent av gårdarna ansökte om förskott elektroniskt.

Tidigare i våras kunde man ansöka om växthusstöd i Viputjänsten. Också där ökade andelen elektroniska ansökningar från cirka 50 procent i fjol till ungefär 65 procent i år.

Ytterligare upplysningar:
Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter

Ytterligare upplysningar vid Landsbygdsverket:
Systemspecialist
Piia Ylikoski
0295 31 2344

Specialsakkunnig
Mirva Kauppinen
0295 34 2428

fornamn.efternamn(at)mavi.fi

Landsbygdsverket (Mavi) verkställer jordbrukarstöd, företags- och projektstöd för landsbygden samt marknadsstöd kundorienterat och utvecklar förvaltningsservicen. Vi handleder, råder och utbildar NTM-centralerna, kommunernas samarbetsområden och de lokala aktionsgrupperna som betjänar våra kunder. Vi ansvarar för användningen av nationella stödmedel och medel ur EU:s jordbruksfond och landsbygdsfond. Mavi är det utbetalande organet i Finland. Vi administrerar årligen EU-stöd och nationella stöd till ett sammanlagt belopp på över två miljarder euro.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs