Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Animalia ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto: Hallituksen eläinsuojeluhankkeiden alasajo pöyristyttää

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto

Animalia ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto: Hallituksen eläinsuojeluhankkeiden alasajo pöyristyttää

Tiedote.
Julkaistu: 11.09.2015 klo 15:46
Julkaisija: SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto

Hallituksen tuoreet päätökset leikata yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevilta eivät koske vain ihmisiä. Myös eläinten hyvinvointi on nykyiselle hallitukselle täysin yhdentekevää.   

Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti turkisasetusta valmistelleelle työryhmälle tänään, että viime keväänä valmiiksi saatua ja useita vuosia valmisteltua turkisasetusta ei anneta lainkaan. Turkisasetuksen valmistelua ei myöskään enää jatketa. Alun perin ministeriö lupasi antaa uuden asetuksen ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja.  

Eilen maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti myös lakkauttavansa eläinsuojeluasiamiehen viran, joka vasta viime hallituskaudella päätettiin perustaa.  

Päätöstä jättää turkisasetus uudistamatta perusteltiin hallitusohjelman kirjauksella, jonka mukaan hallituskaudella ei säädetä uusia kustannuksia aiheuttavia velvoitteita. Kokouksessa nousivat esiin myös kirjauksen aiheuttamat haasteet käynnissä olevalle eläinsuojelulain kokonaisuudistukselle. Eläinsuojelua parantavat toimenpiteet voivat ministeriön mukaan olla uudessa eläinsuojelulaissa mahdollisia, mikäli niistä saavutetaan yhteisymmärrys eläintuottajien kanssa ja siirtymäajat säädetään sellaisiksi, että kustannukset lankeavat vasta seuraavan hallituksen kaudelle. 

- Osasimme odottaa pahaa, kun kävi ilmi, että hallitusohjelmassa eläimiä tai niiden hyvinvointia ei mainita lainkaan. Hallituksen päätös vesittää vuosia valmisteltu turkisasetuksen muutos on kuitenkin häkellyttävä ratkaisu. Kun eduskunta hylkäsi turkistarhauskieltoa vaatineen kansalaisaloitteen, se vaati selkeitä parannuksia eläinten hyvinvointiongelmiin. Tämän parlamentaarisen tahdon yli hallitus nyt kävelee, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara. 

Tiukan talouskurin politiikka voi myös heikentää ennestäänkin puutteellista eläinsuojeluvalvontaa entisestään.  Viime vuonna määrätyistä turkistarhojen EU-tarkastuksista toteutui vain 11 prosenttia. Hallitusohjelmassa luvataan myös "kohtuullistaa" valvontoja ja sanktioita maatalouden alalla.  

- Vuonna 2014 eläinsuojelutarkastuksia tehtiin ainoastaan neljälle turkistarhalle Suomen lähes tuhannesta tarhasta, vaikka edellisinä vuosina yli puolet tarkastetuista turkistarhoista jäi kiinni rikkeistä. Tilanne turkistarhojen eläinsuojelutilanteen suhteen on kestämätön jo nyt, ja vaikuttaakin siltä, että jatkossa turkiseläinten olosuhteiden kehittäminen jätetään käytännössä kokonaan elinkeinon omavalvonnan huoleksi, kertoo SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist

Suomen eläinsuojelutilanne huolestuttava 

Suomi menee eläinsuojelullisesti tällä hetkellä takapakkia, kun esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Ruotsissa otetaan selkeitä harppauksia eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Tällä viikolla uutisoitiin, että kahdeksan ruotsalaista kymmenestä vastustaa turkistarhausta. Ruotsissa tarhataan enää vain minkkejä, kettutarhaus on loppunut eläinsuojelusäädösten kiristämisen myötä ja viimeinen chinchillatarha suljettiin viime vuonna. 
 
Turkisasetuksen uudistustyön pysäyttämisen lisäksi maa- ja metsätalousministeriön päätös lakkauttaa eläinsuojeluasiamiehen virka kertoo hallituksen asenteista eläinten hyvinvointia kohtaan. Suomi tarvitsee kipeämmin kuin koskaan eläinten oman asiamiehen, joka on itsenäinen valtion virkamies.  

- Varsinkin nyt, kun eläinsuojelulain kokonaisuudistusta ollaan tekemässä, on tärkeää, että jokin taho tarkastelee eläinten asemaa riippumattomasta näkökulmasta. Hallituksen nykyisten toimien valossa uudistuksen tulevaisuus näyttää kuitenkin heikolta. On pöyristyttävää, kuinka hallitus haluaa järjestelmällisesti vaikeuttaa heikompiosaisten, myös eläinten, asemaa Suomessa, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Tuomivaara.

- Eläinsuojelulain valmisteluun ja eläinasiamiehen viran jatkamiseen voi vielä pyrkiä vaikuttamaan. Kehotamme kaikkia eläinten hyvinvoinnista huolestuneita lähettämään palautetta ministeriölle ja ilmaisemaan kantansa nyt esitettyihin heikennyksiin, SEY:n toiminnanjohtaja Lindqvist sanoo. 

Salla Tuomivaara 
toiminnanjohtaja, Animalia 
Puh 050 384 5072 
salla.tuomivaara(at)animalia.fi  

Maria Lindqvist 
vs. toiminnanjohtaja, SEY 
puh. 050 371 2740 
maria.lindqvist(at)sey.fi 

Lisätietoa: 

MMM:n palautelomake eläinsuojelulain valmistelijoille: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/elaimet/elainsuojelulaki/elainsuojelupalaute.html.stx  

Eduskunta hylkäsi vuonna 2013 eläinsuojelujärjestöjen kansalaisaloitteen turkistarhauksen kieltämiseksi, koska turkiseläinten hyvinvointia ja olosuhteiden puutteita oli eduskunnan mukaan mahdollista parantaa. Maa- ja metsätalousvaliokunta teki mietinnön, jossa vaadittiin parannuksia turkiseläinten hyvinvointiin. Parannustyötä tekemään asetettiin työryhmä, joka lakkautettiin vuonna 2014. Asetus piti kuitenkin saada valmiiksi virkamiestyönä tänä vuonna. 

Tiedote 28.5.2015: Turkistarhojen eläinsuojeluvalvonnan tila katastrofaalinen http://www.animalia.fi/tiedotteet/turkistarhojen-el%C3%A4insuojeluvalvonnan-tilanne-katastrofaalinen-animalia-vaatii-tehostettuj 

 

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs