Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Veteraanien arvostus kasvaa

Sotaveteraaniliitto

Veteraanien arvostus kasvaa

Tiedote.
Julkaistu: 24.02.2015 klo 14:51
Julkaisija: Sotaveteraaniliitto

                                                                      Mediatiedote: Julkaisuvapaa 25.2.2015

 

Veteraanien arvostus lähenee 100:a prosenttia

                                                                                      

Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista kertoo arvostavansa erittäin paljon vuosien 1939–45 sodat kokenutta sukupolvea, niin veteraaneja kuin kotirintaman väkeä. Arvostus on edelleen kasvanut: viisi vuotta sitten tehdyssä vastaavassa kyselyssä luku oli 81 prosenttia. Kun mukaan lasketaan se 12 prosenttia, joka sanoo arvostavansa veteraaneja melko paljon, havaitaan, että vain kaksi prosenttia suomalaisista ei arvosta sotaveteraaneja kovin paljon.

 

Arvostus nousee iän myötä

 

Naiset arvostavat sotaveteraaneja ja muuta sodat kokenutta sukupolvea enemmän kuin miehet: naisista 90 prosenttia arvostaa heitä erittäin paljon, miehistä 80 prosenttia.

Arvostus lisääntyy iän myötä. Nuorimmista alle 25-vuotiaista vastaajista 70 prosenttia arvostaa veteraanipolvea erittäin paljon, yli 35-vuotiailla lukema on 90 prosenttia. Nuorimmissa on hieman keskimääräistä enemmän (5 prosenttia) niitä, jotka eivät juuri arvosta veteraanipolvea.

 

Vasemmistoliitossa arvostusta vähiten

 

Puolueiden kannattajista veteraanipolven arvostus on suurimmillaan keskustassa (92 prosenttia arvostaa erittäin paljon) ja kokoomuksessa (90 prosenttia). Myös vihreiden kannattajista 88 prosenttia arvostaa sodat kokenutta veteraanisukupolvea erittäin paljon. Sdp:n luku on 87, perussuomalaisten 84 prosenttia ja vasemmistoliiton kannattajista yli puolet (59 prosenttia) arvostaa veteraanipolvea erittäin paljon.

 

Ammattikorkeakoulun käyneet arvostavat eniten

 

Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista jopa 94 prosenttia arvostaa veteraanipolvea erittäin paljon, ammattikoulun suorittaneista (87 prosenttia) ja yliopistotutkinnon suorittaneista (85 prosenttia).

Ammattiryhmittäin eniten veteraaneja ja heidän sukupolveaan arvostavat johtavassa asemassa olevat (95 prosenttia arvostaa erittäin paljon) ja yrittäjät (92 prosenttia).

 

Eläkeläisissä erittäin paljon arvostavien osuus on 86 prosenttia, työläisammateissa toimivat (87 prosenttia) sekä ylemmät ja alemmat toimihenkilöt ja maanviljelijät (87 prosenttia).

 

Nuorissakin arvostus noussut

 

Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa alle 25-vuotiaista veteraaneja arvosti erittäin paljon 64 prosenttia, neljä vuotta myöhemmin luku oli jo heidänkin osaltaan kohonnut 70:een.

Oletettavasti myös maailmanpolitiikan levoton tilanne muistuttavat kansalaisia siitä, että itsenäisyys ei ole nykymaailmassakaan mikään itsestäänselvyys, vaan usein kovan työn ja taistelun takana.

 

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Markku Seppä, puh 0400 921 332

Lisätietoja tutkimuksesta: juho.rahkonen@taloustutkimus.fi

Taululukko saatavissa Sotaveteraaniliiton internet-sivuilta www.sotaveteraaniliitto.fi

 

Taloustutkimus Oy haastatteli vuoden 2014 kahdella viimeisellä viikolla puhelimitse yli tuhatta Suomessa asuvaa 15 vuotta täyttänyttä henkilöä. Otos oli laadittu niin, että se edustaa tilastollisesti kaikkia suomalaisia 2,5 prosenttiyksikön virhemarginaalilla.

Kysymys kuului sanatarkasti näin: ”Miten paljon arvostatte vuosien 1939–45 sodat kokenutta sukupolvea, niin veteraaneja kuin kotirintaman väkeä?” Vaihtoehdot olivat: Erittäin paljon, melko paljon, ei kovin paljon, ei lainkaan ja ei osaa sanoa.

 

Suomen Sotaveteraaniliitto ry on Suomen sotiin 1939–1945 osallistuneita miehiä ja naisia yhdistävä valtakunnallinen järjestö. Liitto valvoo ja parantaa sotiemme veteraanien yhteiskunnallisia etuja.

Sotaveteraanit ovat kunniakansalaisiamme. He ovat puolustaneet maamme itsenäisyyttä ja vapautta. Sotaveteraanit, heidän puolisonsa ja leskensä haluavat elää mahdollisimman pitkään kotonaan. Sotaveteraanijärjestön tehtävänä on edistää toimia, joilla veteraanien itsenäistä kotona selviytymistä parannetaan.

 

www.sotaveteraaniliitto.fi

www.facebook.com/sotaveteraaniliitto

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs