Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Uusi maaseutuohjelma tukee kestävää maataloutta ja hyvinvointia

Maa- ja metsätalousministeriö

Uusi maaseutuohjelma tukee kestävää maataloutta ja hyvinvointia

Tiedote.
Julkaistu: 24.04.2014 klo 14:42
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Valtioneuvosto on hyväksynyt Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman vuosille 2014–2020. Ohjelma on keskeisin väline maatalouden uudistamisessa ja maaseudun elinvoimaisuuden edistämisessä. Sen kautta on käytettävissä 5 618 miljoonaa euroa julkista rahaa, josta osa on EU-rahoitteista ja osa kansallista. Lisäksi kokonaisuuteen tulee yksityistä rahaa investointien kautta. EU-rahoituksen osuus päätettiin EU:n ministerineuvostossa viime vuonna. Maaseutuohjelmaan on käytössä hieman edellistä ohjelmakautta enemmän julkisia varoja.

Laaja maaseutuohjelma perustuu EU:n parlamentin ja neuvoston maaseutuasetukseen, edellisen ohjelmakauden toimeenpanon kokemuksiin, arviointien tuloksiin sekä sidosryhmien ja kansalaisten laajaan kuulemiseen. Toimenpiteitä on valmisteltu laaja-alaisissa työryhmissä usean vuoden ajan. Suurimpia tukikokonaisuuksia ohjelmassa ovat Suomen pohjoisesta sijainnista johtuvat luonnonhaittakorvaukset sekä ympäristökorvaukset. Jälkimmäiseen käytössä oleva tukisumma pieneni edelliseen ohjelmaan verrattuna, koska maatalouspolitiikan kokonaisuudessa (CAP) otettiin käyttöön kaikille tiloille pakollinen viherryttämistuki.

Maaseutuohjelma tarjoaa viljelijöille työkaluja vesiensuojeluun ja ilmastonmuutokseen varautumiseen. Sen avulla maatilat voivat parantaa kilpailukykyään investoimalla uuteen tekniikkaan, kuten uusiutuvaan energiaan. Ohjelma sisältää neuvontaa ja koulutusta, jotka lisäävät muun muassa resurssitehokkuuden, ympäristöasioiden ja eläinten hyvinvoinnin osaamista. Ohjelmaan kuuluvat myös tuet maatalouden investointeihin sekä luomun ja eläinten hyvinvoinnin korvaukset.

Ohjelma on merkittävä väline Suomen biotaloudelle, jossa on paljon mahdollisuuksia niin maaseudulle kuin koko kansantaloudelle. Ohjelmaa toteutetaan alueellisten painotusten mukaan. Alueellisten toimien keskeinen tavoite on monipuolistaa elinkeinoja ja lisätä työllisyyttä maaseudun pienissä tai keskisuurissa yrityksissä. Ohjelma lisää maaseudun elinvoimaa tukemalla saavutettavuutta, teknologian käyttöönottoa, kylien ja uusien palvelumuotojen kehittämistä sekä huolehtimalla asuinympäristöstä ja luonnon monimuotoisuudesta.

ELY-keskukset ja paikalliset Leader-ryhmät jakavat rahoitusta monipuolisiin kehittämishankkeisiin, jotka vastaavat tietyn alueen tarpeisiin ja tukevat sen tilannetta. Tätä kautta ohjelman rahoitus on monen suomalaisen hyödynnettävissä.

Euroopan komission on hyväksyttävä ohjelma ennen sen käynnistymistä. Tukien odotetaan olevaan haettavissa vuoden 2015 alussa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Tiina Malm, p. 0295 16 2428
neuvotteleva virkamies Sirpa Karjalainen, p. 0295 16 2103
etunimi.sukunimi@mmm.fi
www.maaseutu.fi/maaseutu2020


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs