Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Uudellemaalle viime vuotta enemmän hirvieläinten pyyntilupia

Suomen riistakeskus

Uudellemaalle viime vuotta enemmän hirvieläinten pyyntilupia

Tiedote.
Julkaistu: 27.07.2016 klo 11:25
Julkaisija: Suomen riistakeskus

Uudellemaalle myönnettiin ensi syksyn metsästyskaudelle viime vuotta enemmän hirvieläinten pyyntilupia. Hirvien ja valkohäntäpeurojen määrä on kasvanut Uudellamaalla jo muutamana vuotena peräkkäin. Kanta-arvioiden mukaan valkohäntäpeuroja on maakunnassa enemmän kuin koskaan aiemmin. Pyyntilupia on edelleen käytössä runsaasti, joten metsästäjien tulee kantaa vastuu siitä, kuinka paljon eläimiä voidaan kaataa.

Suomen riistakeskus on myöntänyt Uudellemaalle ensi syksyksi 2254 hirven ja 5356 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Kuusipeuran pyyntilupia myönnettiin 104,5. Hirvenpyyntilupien määrä kasvoi noin 15 prosenttia ja valkohäntäpeuralupien määrä noin 18 prosenttia. Kuusipeuralupia myönnettiin 11 prosenttia viimevuotista enemmän. Yhdellä hirvieläimen pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Hirven verotussuunnitelma toteutuu, kun pyyntiluvista käytetään noin 80 prosenttia. Loppujen lupien käytöstä päättävät metsästysseurat yhdessä riistanhoitoyhdistysten kanssa metsästyskauden aikana. Metsästystä jatketaan, jos hirviä on odotettua enemmän tai ne aiheuttavat paikallisesti vahinkoja. Tulevan syksyn hirvisaalis tullee olemaan suurempi kuin viime syksynä, jolloin kaadettiin 2106 hirveä.

Hirven talvikannalle ei enää aseteta valtakunnallista tiheystavoitetta, vaan hirvikannan hoidon tavoitteet määritetään hirvitalousalueittain. Tavoitteet asettaa kunkin maakunnan alueellinen riistaneuvosto sidosryhmiä kuultuaan. Uudellamaalla on viisi hirvitalousaluetta, joiden yhteenlaskettu hirvikannan tavoitekoko on noin 4100 hirveä. Viime kevään maalaskennassa niiden alueella arvioitiin elävän noin 4600 hirveä. Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Uudellemaalle oli noin 4350 eläintä.

Hirvien aiheuttamat vahingot Uudenmaan maanteillä ja metsissä ovat vähentyneet merkittävästi pahimmista ajoista. Viime vuonna arvioitujen metsävahinkojen määrä oli noin 6 000 euroa. Hirvikolarien määrä oli 182 kappaletta, joka on noin puolet huippuvuosien tasosta. Hirvien aiheuttamia, korvattavia maatalousvahinkoja aiheutui viime vuonna noin 70 000 euron edestä.

Ennätyksellinen peuravuosi                                                             

Valkohäntäpeurojen määrä vaikuttaa kasvaneen jo neljättä vuotta peräkkäin. Kanta-arvioiden perusteella Uudellamaalla on peuroja enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja myös pyyntilupia on myönnetty nyt ennätysmäärä. Maakunnan peurakanta painottuu voimakkaasti läntiselle Uudellemaalle, jonne myös valtaosa pyyntiluvista on myönnetty. Itä-Uudellamaalla peurakanta on monin paikoin edelleen hyvin harva, joten pyyntilupien käytössä on jatkossakin syytä käyttää harkintaa. Peurakannan sukupuolijakauma on jo pitkään ollut naarasvoittoinen ja urosten keski-ikä alhainen. Kannan rakenteeseen liittyvät ongelmat tulee huomioida metsästystä suunniteltaessa.

LISÄTIEDOT

Suomen riistakeskus Uusimaa, riistasuunnittelija Antti Piironen, puhelin 029 431 2332

Paikallisten riistanhoitoyhdistysten toiminnanohjaajat, yhteystiedot riistakeskuksen kotisivulta

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs