Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Utsjoen Välimaan kalastajasaamelaisen perinnetilan kunnostukset tältä kesältä tehty

Metsähallitus

Utsjoen Välimaan kalastajasaamelaisen perinnetilan kunnostukset tältä kesältä tehty

Tiedote.
Julkaistu: 07.10.2015 klo 09:00
Julkaisija: Metsähallitus

Metsähallituksen luontopalvelut jatkoi kesällä Välimaan saamelaistilan rakennusten kunnostusta Tenojokivarressa. Välimaa siirtyi Museovirastolta Metsähallitukselle viime vuonna. Tilan päärakennuksen lisäksi kunnostettiin talousrakennuksia. Tien laitaan saatiin levike vierailijoiden autoille. Töitä jatketaan vielä ensi kesänä.

Metsähallituksen luontopalvelut kunnosti Välimaan valtakunnallisestikin arvokasta saamelaistilaa jo toista kesää. Nyt kesällä kunnostettiin päärakennus lattiasta kattoon sekä sauna, vaateaitta ja kaivo. Pihapiirin erittäin huonokuntoinen turvekammi dokumentoitiin ja poistettiin. Rakennusmiehet lopettivat työnsä Välimaassa syyskuun alussa.

Välimaassa on vielä töitä jäljellä, ja ensi kesänä työt jatkuvat saatavan rahoituksen mukaan.. Kunnostusta kaipaavat vielä turvekammi, yksi aitoista, kalakellari ja lato. Kentän ympärille on tarkoitus rakentaa perinneaita.

Välimaan kenttä on arvokas perinnebiotooppi, joten jatkossa kenttä pidetään avoimena esimerkiksi niittämällä tai laiduntamalla. Ensi kesänä tarvitaan kova ensiponnistus, mikä tarkoittaa koko alueen raivausta ja risusavottaa. Tämän jälkeen riittävät kevyemmätkin toimenpiteet. Kentän kunnostustöiden loppuunsaattamiseksi on suunniteltu mm. talkooleiriä kesälle 2016.

Välimaan saamelaistila on nähtävyyskohde. Tämän vuoksi rakennettiin jo levike autoille tänä vuonna. Kesä 2016 menee kuitenkin vielä pitkälti kentän ja rakennusten kunnostuksessa, joten varsinaisia tapahtumia kentällä päästään pitämään  vasta sen jälkeen.

Välimaan kenttä on yksi vuoden 2014 alussa Metsähallitukselle siirtyneistä Museoviraston kohteista. Muita kohteita Lapissa ovat Kittilän Sammalselän poroerotuspaikka sekä Kurjenpolven vanha hautausmaa. Rahoitus Välimaan ja Kurjenpolven kunnostuksiin on saatu erillisrahoituksena valtion budjetista.

Lisätietoja:

Kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Siiri Tolonen, Metsähallitus luontopalvelut, p. 040 860 3800
Puistomestari Aimo Leppäkangas, Metsähallitus luontopalvelut, p. 0400 201 866

Lue lisää:

Liitetiedostot

Metsähallitus on valtion liikelaitos, joka tuottaa luonnonvara-alan palveluja monipuoliselle asiakaskunnalle kansalaisista suuryrityksiin. Toimintamme perustuu valtion maa- ja vesialueiden asiantuntevaan ja yhteistyöhakuiseen käyttöön.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs