Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Tiedote: Jakolinjojen kasvu on todennäköistä

Kalevi Sorsa -säätiö

Tiedote: Jakolinjojen kasvu on todennäköistä

Tiedote.
Julkaistu: 12.03.2015 klo 10:30
Julkaisija: Kalevi Sorsa -säätiö

Hyvinvointiyhteiskunta ei ole rikki, mutta sen pintaan on alkanut ilmestyä säröjä, on Kalevi Sorsa -säätiön tänään julkaistun Jakolinjojen Suomi -artikkelikokoelman pääviesti. Suurin jakolinja kulkee työssäkäyvien ja työttömien välillä, mikä näkyy tulojen ohella erityisesti kasvaneina terveyseroina.

 

Vaikka Suomessa poteroita ei ole kaivettu yhtä syvälle kuin monessa muussa maassa, syövät yhteiskunnan eheyttä sosioekonomisten erojen ohella esimerkiksi jyrkentyneet asenteet politiikassa ja työmarkkinasuhteissa, erot vaikutusmahdollisuuksissa sekä kielellinen, etninen ja uskonnollinen monikulttuurisuus.

 

”Suomi ei ole enää pieni ja rauhaisa lintukoto, jos se on sellainen koskaan ollutkaan”, esittää kirjan toimittanut säätiön projektitutkija Antti Kaihovaara.

 

Jakolinjojen Suomi -kirjassa pohditaan suomalaisen yhteiskunnan nykytilan lisäksi myös tulevaisuuden kehitystä.

 

”On hyvin mahdollista, että monet jakolinjat tulevat kasvamaan muun muassa globaalin talouden erityispiirteiden, teknologisen kehityksen, maahanmuuton lisääntymisen ja hyvinvointivaltion rahoitusvajeen myötä”, korostaa Kaihovaara. ”Olemme tietyllä tavalla tienhaarassa sen suhteen, halutaanko säröt paikata vai annetaanko niiden hiljalleen kasvaa ja rikkoa koko yhteiskunta”.  

 

Jakolinjojen kasvu on huolestuttavaa hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisuuden lisäksi myös talouskasvun ja turvallisuuden kannalta. ”Sisäisesti yhtenäinen Suomi on vahva myös ulkomaisten toimijoiden silmissä – olivat nämä sitten valtioita, yhteisöjä tai luottoluokituslaitoksia”, toteaa Kaihovaara.

 

Kirjan keskeinen huomio on se, että jakolinjojen kasvun estäminen edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa yhteiskunta- ja hyvinvointipolitiikkaan. Keskinäisriippuvuuksien maailmassa laastari oikeassa kohdassa voi korjata monta ongelmaa samanaikaisesti, mutta vääränlainen liima puolestaan heikentää perusteita muilla politiikkalohkoilla.

 

Lisätietoja: Projektitutkija Antti Kaihovaara, 041 507 6885, antti.kaihovaara@sorsafoundation.fiKalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatuspaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs