Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Taito-Finlandia 2014 -palkinnon sai Lapuan Kankurit

Tampereen Messut

Taito-Finlandia 2014 -palkinnon sai Lapuan Kankurit

Tiedote.
Julkaistu: 14.11.2014 klo 11:20
Julkaisija: Tampereen Messut

KÄSITYÖALAN OSAAJILLE JAETTIIN TUNNUSTUKSIA TAMPEREELLA

Euroopan suurimmat käsi- ja taideteollisuusmessut alkoivat perjantaina 14.11.2014 Tampereella. Suomen Kädentaidot ja samanaikaisesti pidettävät Tampereen Taidemessut ovat koonneet yhteensä 785 näytteilleasettajaa saman katon alle. Avajaispäivänä messuilla palkittiin käsi- ja taideteollisuusalan osaajia. Taito-Finlandia 2014 -palkinnon sai Lapuan Kankurit Lapualta. Tunnustuksen saajan valitsivat suunnittelijat Johan Olin ja Aamu Song. Vuoden Artesaani 2014 on inarilainen Katja Lettinen Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta. Suomen Kädentaidot Uutuustuotteeksi 2014 valittiin Nauhapirta, jonka on suunnitellut ja valmistanut käsityöyrittäjä Åsa Broo Pännäisistä. Sunnuntaihin saakka kestävään tapahtumaan odotetaan yli 30 000 messuvierasta.

Suomen Kädentaidot -messuilla on 660 näytteilleasettajaa ja Tampereen Taidemessuilla 85 näytteilleasettajaa. Lisäksi Suomen Kädentaidot -messujen Deli-alueella lähellä tuotettuja herkkuja myy 40 yritystä. Messut ovat avoinna pe 14.11. klo 10–18, la 15.11. klo 9–17, su 16.11. klo 10–17.

Tiedotustilaisuudessa 14.11. klo 10–11 puheenvuoron pitävät messujen avaaja, muotisuunnittelija Mert Otsamo, muotoilija ja taiteilija Markku Piri, Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä sekä museonjohtaja Taina Myllyharju Tampereen taidemuseosta. Suunnittelijat Johan Olin ja Aamu Song sekä Aito Säästöpankki Oy:n toimitusjohtaja Pirkko Ahonen julkistavat Taito-Finlandia 2014 palkinnon saajan. Taito Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Virve Pajunen palkitsee Suomen Kädentaidot Uutuustuotteen 2014 ja opetusneuvos Hanna Ketonen Opetushallituksesta Vuoden Artesaanin 2014. Tilaisuuden esitykset, kilpailutiedotteet, näytteilleasettajien tiedotteet sekä kuvat ja videot löytyvät tapahtuman mediasivuilta: www.kadentaidot.fi (Medialle).


Esko Hjelt, Lapuan Kankurit: Maailmalla ei voi menestyä tekemällä samaa kuin kaikki muut

Taito-Finlandia-palkinnon saajaksi olivat tänä vuonna ehdolla Kraa Kraa Eyewear (Tampere), Lapuan Kankurit (Lapua), NIKARI (Fiskars), Verso Design (Helsinki) ja Viona Blu (Tampere). Valitsijoina toimivat suunnittelijat Aamu Song ja Johan Olin, jotka julkistivat valintansa Suomen Kädentaidot -messuilla. Taito-Finlandia 2014 -palkinnon sai lapualainen perheyritys Lapuan Kankurit, josta palkintoa olivat vastaanottamassa omistajapariskunta toimitusjohtaja Esko Hjelt ja markkinointijohtaja Jaana Hjelt.

– Taito-Finlandia -ehdokkaina oli upea viisikko käsityöalan yrityksiä, joten valinta ei ollut helppo. Palkinnon saajaksi valitsimme meidät toiminnallaan vahvasti vakuuttaneen Lapuan Kankurit, joka on perinteinen jacquardkutomo Lapualla. Neljännessä polvessa pyörivä kutomo on pitänyt tuotannon omissa käsissään. He ovat panostaneet tuotekehittelyyn ja tuotesuunnitteluun tehden yhteistyötä nousevien ja nimekkäiden suunnittelijoiden kanssa. Näiden koti- ja ulkomaisten suunnittelijoiden jälki näkyy Kankurien tunnistettavassa tuoteperheessä. Tuotteissa yhdistyy todella hienosti uuden luominen ja perinteiden kunnioittaminen. On mahtavaa nähdä uudistunut perinteinen teollisuuden ala, joka on onnistunut pitämään juurensa tukevasti maassa. Täällä saunamaassa kun elämme, on aivan upeaa, että meillä on näitä tuotteita valmistava yritys. He pitävät tekstiilituotannon täällä hyvässä hengessä ja kaiken lisäksi tuotteiden hintaluokka on sellainen, että ne ovat kaikkien saatavilla. Lapuan Kankurit on yritys, joka näyttää hienoa esimerkkiä kotimaisen valmistuksen tulevaisuudesta, toteavat suunnittelijat Aamu Song ja Johan Olin.

Viime vuosien aikana Lapuan Kankurit on laajentunut voimakkaasti globaaleille markkinoille, ja jo yli puolet tukkumyynnistä menee vientiin. Yrityksen arvot pohjautuvat kutomon vastuulliseen ja ekologiseen toimintaan, luonnonmateriaaleihin, teknisiin innovaatioihin ja huippudesigniin. Toimitusjohtaja Esko Hjelt näkee Taito-Finlandia 2014 -palkinnon tunnustuksena kehittämistyölle.

– Kiitos palkinnosta kuuluu koko hienolle tiimillemme. Lapuan Kankurit on etsinyt tinkimättömästi joukkoonsa vain alojensa huippuammattilaisia, ja tulokset näkyvät nyt. Meille tärkeää on intohimoinen alan kehittäminen. Emme katsele sivuillemme, vaan mieluummin eteenpäin. Maailmalla ei voi menestyä tekemällä samaa kuin kaikki muut, vaan täytyy keksiä koko ajan uutta, sanoo neljännen polven kankuri Esko Hjelt.

Taito-Finlandia jaettiin nyt kolmatta kertaa. Tunnustuksella halutaan nostaa esiin merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edustavia osaajia sekä lisätä alan arvostusta. Voittaja sai Aito Säästöpankki Oy:n lahjoittaman 5000 euron palkintosumman sekä Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen.

Lisätietoja Taito-Finlandia -palkinnosta ja Lapuan Kankureista: www.kadentaidot.fi (Medialle).


Vuoden Artesaani 2014 on inarilainen Katja Lettinen

Kuudetta kertaa järjestetyn Vuoden Artesaani -kilpailun voittajaksi selviytyi inarilainen Katja Lettinen Saamelaisalueen koulutuskeskusta. Palkinnoksi hän sai suunnitella ja toteuttaa omista töistään näyttelyn Suomen Kädentaidot -messuille. Lisäksi hän sai 500 euron rahapalkinnon. Vuoden Artesaani -kilpailun ensisijainen tavoite on ylläpitää ja lisätä suomalaisen käsityön arvostusta ja edistää tietoisuutta alalle valmistuvista kädentaitajista.

– Kilpailuun osallistui taitavia vasta valmistuneita artesaaneja yllättävän laajasti eri puolilta Suomea. Onneksi sana on kiertänyt ja kilpailun merkitys on ymmärretty hienona mahdollisuutena nuorille artesaaneille. Vuoden Artesaani 2014 Katja Lettinen on onnistunut luomaan perinteisestä saamelaiskulttuurista inspiroituneen nykyaikaisen ja valoisan korumalliston, joka on yhtä aikaa vahva ja herkkä. Tuotteissa on taidokkaasti yhdistetty haastavia ja perinteisiä tekniikoita, kuten kaiverrusta ja taontaa, moderniin muotoiluun. Korujen muotokielen kauneutta kuvaa kaiverruskuvioissa toistuvat tunturikoivujen raidat lumista tunturia vasten. Kolmen kokoisista hopeapisaroista koostuva korusarja on harkittu ja hyvä kokonaisuus ja markkinointivalmis tuotemallisto. Lisäksi tuotteelle tehty pakkaus henkii tuotteen omaa muotoilua ja laatua, kertoo opetusneuvos Hanna Ketonen Opetushallituksesta.

Lisätietoja Vuoden Artesaanista:
www.kadentaidot.fi (Medialle).


Suomen Kädentaidot Uutuustuotteena palkittiin Nauhapirta

Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2014 -kilpailun voitti Nauhapirta, jonka on suunnitellut ja valmistanut käsityöyrittäjä Åsa Broo Pännäisistä. Uutuustuote löytyy messuilta Handanten osastolta A 157.

– Nauhapirta on erinomainen esimerkki tuotteesta, jossa vanha työväline on otettu uusiokäyttöön raikkaalla tavalla. Kekseliäs ja modernisti toteutettu nauhapirta huokuu entisajan lämpöä ja tunnelmaa. DIY-henkisen tuotteen vahvuus on se, että nauhapirta on kaunis käyttöesine ja työväline, joka taipuu myös koruksi. Kilpailuun osallistui paljon tuotteita ja mukana oli ilahduttavan monta nuorta suunnittelijaa. Tuotteet olivat monipuolisia ja kierrätysteema näkyi vahvana. Nauhapirta oli selkeä valinta Suomen Kädentaidot Uutuustuotteeksi, sanoo raadin puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Virve Pajunen Taito Pirkanmaa ry:stä.

– Olen erittäin yllättynyt ja otettu tästä upeasta huomionosoituksesta. Käsityöt ovat elämäni rakkaus, jota on vaikea kuvailla sanoin. Toivottavasti tuotteeni osaavat puhua puolestani ja ilmaista paloani ja rakkauttani käsillä tekemiseen, iloitsee käsityöyrittäjä Åsa Broo.

Suomen Kädentaidot -messujen näytteilleasettajille tarkoitettu kilpailu järjestettiin 13. kerran. Kilpailulla halutaan tukea kotimaista käsityötä nostamalla vuosittain esille hyvin suunniteltuja käden taitojen tuotteita. Kymmenen parasta kilpailutuotetta on esillä Suomen Kädentaidot Uutuustuote -näyttelyssä. 

Lisätietoja Suomen Kädentaidot Uutuustuote -kilpailusta ja voittajasta: www.kadentaidot.fi (Medialle).


Samalla lipulla Suomen Kädentaidot -messuille ja Tampereen Taidemessuille

Suomen Kädentaidot on Euroopan suurin käsi- ja taideteollisuusmessutapahtuma, jonka Tampereen Messut Oy ja Taito Pirkanmaa ry järjestävät 19. kerran. Messuihin tutustui viime vuonna 36 728 messuvierasta. Tänä vuonna tapahtuma sai ensimmäistä kertaa rinnalleen taidehankintojen ja -harrastamisen tapahtuman Tampereen Taidemessut, jotka toteutetaan neljännen kerran. Messuvieraat pääsevät samalla lipulla samana päivänä molempiin tapahtumiin.

Tutustu Suomen Kädentaidot -messujen ja Tampereen Taidemessujen runsaaseen ohjelmatarjontaan: www.kadentaidot.fi (Ohjelma) ja www.tampereentaidemessut.fi (Ohjelma). Tarkempaa tietoa tapahtumien sisällöstä löytyy mediamateriaaleista: www.kadentaidot.fi (Medialle). Lehdistötiedotteet.

 

LISÄTIEDOT: www.kadentaidot.fi, www.tampereentaidemessut.fi


Facebook: facebook.com/kadentaidot / facebook.com/tampereentaidemessut

Instagram: @SuomenKadentaidot, #Kädentaidot / @TampereenMessut, #Taidemessut

Twitter: @TampereenMessut, #Kädentaidot, #Taidemessut


Tampereen Messut, www.tampereenmessut.fi

Mervi Oksanen, tuoteryhmäpäällikkö, p. 0400 760 877,
mervi.oksanen(a)tampereenmessut.fi

Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133,
tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi, @TanjaJarvensivu

Meri Mattila, viestintäassistentti, p. 0400 914 877,
meri.mattila(a)tampereenmessut.fi

 

 

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs