Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Suomen maankäyttöä kartoitetaan LUCAS 2015 -tutkimuksessa

Maa- ja metsätalousministeriö

Suomen maankäyttöä kartoitetaan LUCAS 2015 -tutkimuksessa

Tiedote.
Julkaistu: 01.06.2015 klo 15:37
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Euroopan komission tilastotoimisto Eurostat kartoittaa LUCAS 2015 (Land Use/Cover Area Frame Survey 2015) -tutkimuksella maankäytön ja maanpeitteen nykytilaa. Edellinen tutkimus tehtiin vuonna 2012, ja maankäytön muutosten seurantaa tehdään koko EU:n alueella. Suomessa LUCAS-tutkimuksen maastokartoitukset tehdään kesä-syyskuun aikana.

Tutkimuksella kerätään pääasiassa päättäjille tietoa EU:n alueelta esimerkiksi ympäristön ja maatalouden tilan seurantaa varten. LUCAS-tutkimus on osa Eurostatin tilasto-ohjelmaa. Tiedot kerätään noin 273 400 satunnaisesti valitulta maastopisteeltä koko EU:n alueelta. Suomessa kartoitettavia maastopisteitä on 13 407. Tiedonkeruusta Suomessa vastaa saksalainen yritys EFTAS, joka toteuttaa maastotyöt Suomessa jo kolmatta kertaa.

Tiedonkeruu tapahtuu maastossa

Maastotyötekijöiden tehtävänä on kartoittaa ja valokuvata maastopiste ja sen ympäristö mahdollisimman vähän häiriötä aiheuttaen ja vahingoittamatta maaperää ja kasvillisuutta. Maastopisteet voivat sijaita millä tahansa maanpeitetyypillä (viljelymaat, laidunmaat, metsät, rakennetut alueet, liikenneverkot jne.).

Suomessa 71 prosenttia maastopisteistä sijaitsee metsätalouden maalla. Maastotyöntekijät selvittävät maanpeitteen ja maankäytön, kastelumenetelmät ja maiseman rakenteelliset elementit. Maaperänäyte otetaan noin kymmenessä prosentissa maastopisteistä. Maastotyöntekijät eivät ota yhteyttä etukäteen maanomistajiin, koska heillä ei ole tiedossa maastopisteiden omistajien tietoja.

Tutkimuksessa kerättyä tietoa käytetään ainoastaan EU:ta koskevan tilastotiedon tuottamiseen, eikä siihen sisälly henkilötietoja eikä tietoja maanomistuksesta. Kerättyä tietoa ei käytetä maataloustukien valvontaan.

LUCAS tutkimukset aloitettiin 2000-luvun alussa. Eurostat on jatkanut tätä koko EU-alueella toteutettavaa laajaa tutkimusta, jotta vertailukelpoista ja muihin tutkimusaineistoihin yhdistettävää aineistoa saataisiin koko EUn alueelta. Yhdisteltävän aineiston monipuolinen käyttö on koko EU-tasolla LUCAS-tutkimuksen tärkein tavoite. Siitä esimerkkinä on Eurostatin avaama karttapohjaisen LUCAS-aineiston käyttöliittymä. Käyttöliittymä mahdollistaa datan ja useiden eri karttapohjien ja valokuvien yhteensovittamisen. Käyttöliittymä on kaikille avoin ja sitä kautta voit käydä tutustumassa LUCAS-tutkimusten aineistoihin:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistical-atlas/gis/viewer/?myConfig=LUCAS-2012.xml


Lisätietoja (englanniksi):

Alessandra Palmieri, Eurostat, p. +352 4301 31776, alessandra.palmieri(at)ec.europa.eu
LUCAS-tutkimuksen sivusto: http://ec.europa.eu/eurostat/web/lucas/overview

På svenska: http://www.mmm.fi/sv/index/amnesomraden/pressmeddelanden/150601_lucas_sv.html 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs