Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Sotilasvoimistelusta luovuuden leikkikentäksi – jopa yli 2000 voimistelijaa samassa kenttänäytösohjelmassa Gymnaestradan illassa

Gymnaestrada

Sotilasvoimistelusta luovuuden leikkikentäksi – jopa yli 2000 voimistelijaa samassa kenttänäytösohjelmassa Gymnaestradan illassa

Tiedote.
Julkaistu: 15.07.2015 klo 11:31
Julkaisija: Gymnaestrada

Helsingin Gymnaestrada nostaa tapahtuman ”kruunun jalokivet”, suuret kenttänäytösohjelmat, entistä paremmin esille ja kunnioittaa samalla suomalaisen voimistelun juuria. Suomalaisessa voimistelukulttuurissa kenttänäytöksillä on pitkät perinteet yli sadan vuoden ajalta. Nämä jopa tuhansien voimistelijoiden yhteisesitykset ovat aina olleet suomalaisten voimistelujuhlien huipennuksia. Näitä  on usein nähty uudelleen myös seuraavissa Gymnaestradoissa.

Suomalaisten perinteet suurten voimistelun kenttäohjelmien toteutuksessa juontavat juurensa 1940- ja 1950-luvuilla järjestettyihin Suomen Suurkisoihin. Suurkisoissa olleet kenttäohjelmat on usein esitetty seuraavissa Gymnaestradoissa, kuten Berliinissä 1975 Mirjam Viippolan ja Tuula Luhtasen suunnittelema kehäkiekko-ohjelma, Zürichissä 1982 Raija Riikkalan Suomen Suvi -ohjelma sekä 1991 Hannele Ahlqvistin ja Pirkko Paaran Kun aurinko nousee -ohjelma Amsterdamissa. (Lähde: Virkkunen 2015, Esittävän voimistelun juhlaa)

Suomalaisessa voimistelussa suuret kenttänäytösohjelmat ovat pitäneet pintansa. Lähes 70 % Helsingin Gymnaestradan suomalaisosallistujista esiintyy Suomen 11 eri kenttäohjelmassa.

- Suomalaisissa kenttänäytöksissä on paljon voimistelijoita, jotka eivät välttämättä muuten harrasta säännöllisesti, mutta innostuvat suuria tapahtumia ja kenttäkoreografioita varten käymään viikoittain voimistelusaleilla. Kenttänäytösohjelmat innostavat ihmisiä osallistumaan, sillä ne tarjoavat tavoitteita niin harrastajille kuin voimisteluseuroillekin. Kentällä voimistelu yhdessä satojen muiden kanssa luo yhteisöllisyyttä ja tarjoaa ikimuistoisia kokemuksia. Näissä hetkissä suomalaiset voimistelijat haluavat olla mukana, pohtivat Hannele Ahlqvist ja Marja Kallioniemi kenttänäytösohjelmien suosiota.

Alhqvist ja Kallioniemi toimivat Helsingissä esitettävän kansainvälisen World Team -kenttänäytösohjelman koreografeina. Ensimmäistä kertaa Gymnaestradassa tarjolla ollut kansainvälinen kenttäohjelma antaa uusia kokemuksia suomalaisten suosimista kenttäohjelmista myös niille maille, joilla vastaavaa perinnettä ei itsellään ole. Ohjelman suosio yllätti järjestäjät: yli 2000 voimistelijaa yli 30 maasta osallistuvat World Team -kenttäohjelmaan.

Kansainvälinen kenttänäytösohjelma World Team saa ensi-iltansa keskiviikkona Olympiastadionilla järjestettävässä Midnight Sun Special -illassa. Ensimmäistä kertaa kenttänäytösohjelmat saavat Gymnaestradassa oman iltanäytöksensä, joka kutsuu nauttimaan Suomen yöttömästä yöstä ja jopa tuhansien voimistelijoiden yhteisesityksistä.

Keskiviikon kenttänäytöskavalkadin lisäksi Gymnaestradassa on nähtävillä upeita kenttäohjelmia Sonera Stadiumilla tiistaista perjantaihin.

Alun perin rummuilla tahditetusta sotilasvoimisteluun pohjautuneesta liikuntamuodosta on kehittynyt nykymuotoiseksi kenttänäytöskulttuuri, jonka ohjelmat ovat tarinallisia kokonaisuuksia ja äänimaailmaltaan rikkaita kavalkadeja. Takavuosina suuriin massoihin ja tiukkoihin riveihin perustunut kenttänäytösvoimistelu on vapautunut luovuuden, ilon ja kaikenikäisten voimistelijoiden elämysareenaksi. Perinteiset kentällä nähdyt välineet, kuten keilat ja vanteet, ovat muuttuneet nykypäivänä milloin CD-levyiksi, milloin ämpäreiksi, mutta edelleen katsojalle yksi jännittävimmistä elementeistä lienee kentällä syntyvät kuvioinnit, kun satojen voimistelijoiden muodostamat rivit muuntuvat milloin kukan, veneen tai esimerkiksi tiimalasin muotoon.

 

Lisätietoa

Sanna Yli-Patola, viestintäpäällikkö Gymnaestrada, p. 040 540 0041, sanna.yli-patola@wg-2015.com

Marja Kallioniemi, kansainvälisen World Team -kenttänäytösohjelman koreografi, p. 050 565 8777

Hannele Ahlqvist, kansainvälisen World Team -kenttänäytösohjelman koreografi, p. 040 735 0177 

Gymnaestrada on neljän vuoden välein järjestettävä, kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) auktorisoima voimistelufestivaali, joka järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa 12.–18.7.2015. Tapahtuma kokoaa Helsinkiin 21 000 osallistujaa yli 50 eri maasta, ollen kansainväliseltä osallistujamäärältään suurin Suomessa koskaan järjestetty tapahtuma. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio toimivat Gymnaestrada 2015 Helsinki -tapahtuman suojelijoina. Tapahtumaa järjestävät läheisessä yhteistyössä Suomen Voimisteluliitto, Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs