Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Opinnäytetyö: Laiduntaminen kannattaa – pienillä investoinneilla lisätuottoja lypsykarjatiloille

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Laiduntaminen kannattaa – pienillä investoinneilla lisätuottoja lypsykarjatiloille

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2014 klo 09:52
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Laiduntamista on mahdollista edistää ilman suuria taloudellisia panoksia. Laiduntamisen toteutus ja seuranta laidunkauden aikana sekä monipuoliset laidunsiemenseokset ovat avainasemassa, kun pohditaan tilakohtaisia kehityskohteita. Näin toteaa Paula Kohijoki opinnäytetyössään, jossa hän selvitti lypsylehmien laiduntamisen käytäntöjä ProAgria Länsi-Suomen alueella. Kohijoki valmistuu agrologiksi Hämeen ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta joulukuussa 2014.

Tehdyn selvityksen perusteella laidunsiemenseosten monipuolistaminen nousi keskeisimmäksi kehityskohteeksi useimmilla lypsykarjatiloilla. Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa kasvilajeiltaan monipuolinen laidun tuo viljelyvarmuutta ja mahdollistaa sadontuottokyvyn koko laidunkauden ajan. Lajikevalinta on tärkeää myös usein toistuvien syöttökierroksien vuoksi.

Kaikki hyöty irti laitumista

Laitumien sadontuottoon on kiinnitettävä huomiota. Täydennyskylvö on tärkeä toimenpide satotason säilyttämiseksi ja rikkakasvien hallinnassa. Myös viljelykierto tulee suunnitella huolella. Laidunkauden aikainen oikea mitoitus mahdollistaa tehokkaan laidunnurmen hyödyntämisen. Laiduntaminen on syytä aloittaa ajoissa keväällä nurmen kasvun mukaan. Tieto satotasosta sekä laadusta mahdollistaa varautumisen lisäruokintaan ajoissa.

Laiduntaminen on huomionarvoinen asia kehittäessä tilan toimintaa. Se koettiin selvityksen perusteella tärkeäksi eläinten hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi sillä oli positiivista vaikutusta työmäärän vähenemiseen sekä taloudelliseen ruokintaan. Yhteys on siis selvä osana taloudellisempaa toimintatapaa.

Ajankohtainen aihe

Opinnäytetyön ohjaajan Katariina Mannin mukaan Kohijoen opinnäytetyö on aiheeltaan ajankohtainen, sillä laidunnuksen edistäminen on tärkeä osa maidontuotannon kehittämistä. Lisäksi tämän vuoden toukokuussa Helsingin yliopistossa tarkastettiin laidunnukseen liittyvä väitöskirja.

Kohijoen opinnäytetyössä on kattava teoriaosio laidunnuksesta, jota täydentää viljelijäkysely ja sen perusteella saadut tulokset ja niiden pohdinta. Työn tuloksena on tuotettu tietoa laidunnukseen liittyvistä asioista ja nostettu myös esiin haasteita ja kehitettäviä asioita.

Työ on luettavissa kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen Theseus-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014111715821 .

Lisätietoja:
Paula Kohijoki
Puh. 050 325 3639
email: paula.kohijoki@proagria.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs