Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Opinnäytetyö: Hevosten liikuntamääriin ja hyvinvointiin voidaan vaikuttaa erilaisin tarharatkaisuin

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Hevosten liikuntamääriin ja hyvinvointiin voidaan vaikuttaa erilaisin tarharatkaisuin

Tiedote.
Julkaistu: 17.06.2014 klo 16:01
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Ulkoilualueiden riittävä koko ja laumassa ulkoileminen lisäävät hevosten hyvinvointia ja niiden päivittäisiä liikuntamääriä. Intoa liikkumiseen voidaan lisätä myös erilaisilla tarharatkaisuilla. Näin toteavat tänä keväänä Hämeen ammattikorkeakoulun hevostalouden suuntautumisvaihtoehdosta agrologeiksi (AMK) valmistuvat Suvituuli Kari ja Maiju Räty hevosten vapaata liikuntaa käsittelevässä opinnäytetyössään.

Monella tallilla on ongelmana hevosten vähäinen päivittäinen liikunta. Tyypillisesti hevosten tarhaaminen on puuttellista. Hevonen on tehty liikkumaan, eikä pelkkä ihmisen kanssa tapahtuva liikunta ole riittävää sen henkisen tai fyysisen hyvinvoinnin kannalta.

Hevosten päivittäistä liikkumista selvittävä tutkimus toteutettiin kahdella tallilla. Molemmissa on käytössä tarhausmenetelmä, jolla pyritään lisäämään hevosten vapaata liikkumista ja mahdollistamaan niiden lajinmukaiset käyttäytymistarpeet. Hevosten liikuntamääriä mitattiin GPS-paikantamilla satunnaisesti usean kuukauden aikana. Kun hevosilla oli käytössä kujamainen ns. Paddock Paradise–tarha ja kun heinät jaettiin useaan eri paikkaan kujan varrella, hevoset liikkuivat keskimäärin noin 500 metriä tunnissa. Pienessä tarhassa ne liikkuivat vähemmän. Hevosten liikuntamääriä ja liikunnan laatua on tutkittu aiemmin vain vähän, joko askelmittareita tai GPS-paikantimia käyttäen.

Myös hevosyrittäjät hyötyvät

Mitä paremmin hevoset voivat, sitä helpommalla ja pienemmin kustannuksin tallit selviävät. Laiduntamisen lisääminen ja työtä vähentävät tarhausratkaisut, kuten pihatot, vähentävät työtä ja kustannuksia ja lisäävät myös talliyrittäjien hyvinvointia.

Lisätiedot:

Suvituuli Kari, p. 050 348 4339 tai sp. suvi.kari(a)gmail.com
Maiju Räty, p. 045 134 9304 tai sp. maijuraty(a)gmail.com

Opinnäytetyö on luettavissa ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa. 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs