Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Opinnäytetyö: Hevosten kesäihottuma ja sen eri hoitomuodot

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Hevosten kesäihottuma ja sen eri hoitomuodot

Tiedote.
Julkaistu: 03.12.2013 klo 15:05
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hevosten kesäihottuma on maailmanlaajuinen, monia hevosia ja poneja kiusaava ongelma, johon ei ole vielä löydetty parannuskeinoa. Hyönteisyliherkkyydestä johtuvaan sairauteen on kuitenkin olemassa useita eri ennaltaehkäisy- sekä hoitokeinoja. Kesäihottuman nykytilaa Suomessa sekä sen eri hoitokeinoja on tutkinut ja kartoittanut Satu Marttila ammattikorkeakoulututkintoon kuuluneessa opinnäytetyössään. Marttila valmistuu talvella 2013 Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta agrologiksi.

Hevosten kesäihottuma on Suomessa yleistyvä sairaus, josta kärsivät eniten alkuperäisrodut kuten suomenhevonen ja islanninhevonen. Hyönteiset, erityisesti Culicoides-suvun polttiaiset, ovat suurimpana syynä taudin puhkeamiseen. Kesäihottuma on yleisyydestään huolimatta varsin salaperäinen ja monimutkainen sairaus. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kesäihottuman eri hoitomuotoja sekä niiden toimivuutta kuluttajien näkökulmasta katsottuna.

Tutkimus toteutettiin avoimena Internet-kyselynä. Tutkimuksessa selvisi, että kaikkein tärkein kesäihottuman enneltaehkäisykeino on hyönteiskontaktin välttäminen. Hyönteiskontaktin aiheuttama kutina ja ihoärsytys ovat kesäihottumasta kärsiville yksilöille usein tuskallisia. Hoitamattomana sairaus aiheuttaa karvanlähtöä, ihomuutoksia ja lopulta pahoja ihotulehduksia. Tutkimuksien mukaan kesäihottuman hoito on hyvin yksilöllistä. Hoitotapa ja hoitotulos voi vaihdella jokaisen yksilön kohdalla.

Kesäihottuman suosituimmat hoitokeinot

Tutkimuksen mukaan suosituimmat ja siten myös tehokkaimmat hoitokeinot, ovat hyönteiskontaktin estäminen, joko loimien, karkotteiden tai suojien avulla, sekä yksilön ihon terveydestä ja hygieniasta huolehtiminen. Tutkimuksessa selvitettiin myös kesäihottuman hoitoon tarkoitettujen lisäravinteiden käytön määrää ja niiden tehokkuutta. Selvityksen mukaan lisäravinteet eivät ole kovin suosittuja kesäihottumaisten hevosten ja ponien hoidossa, eikä niitä koettu kovin tehokkaiksi. Tutkimuksessa selvisi holistisen lääketieteen suosion nouseminen. Erityisesti yrttien käyttö kesäihottuman hoidossa on yleistä. Perinteisen lääketieteen hoitokeinoista suosituimmat olivat antihistamiinien ja kortisonin käyttö, allergiaoireiden hillitsemisksi. Muita lääketieteellisiä hoitokeinoja, kuten immuno-terapiaa ja seerumihoitoa, ei kyselyyn vastanneista ollut käyttänyt kuin muutama prosentti.

Opinnäytetyö on luettavissa ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa.

Lisätietoja: Satu Marttila, p. 040 763 2354 tai sp. etunimi.sukunimi@student.hamk.fi 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs