Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » METSÄAUTOTEIDEN KUNTO VAARANTAA PUUKULJETUKSET

METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

METSÄAUTOTEIDEN KUNTO VAARANTAA PUUKULJETUKSET

Tiedote.
Julkaistu: 04.09.2014 klo 10:10
Julkaisija: METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

 

Viime viikon budjettiriihessä hallitus myönsi 50 miljoonaan euroa erilaisiin väylähankkeisiin ja perusinfraan. Se oli myönteinen päätös. Samalla kuitenkin unohtui puukuljetusten kannalta ensiarvoisen tärkeä yksityisteiden kunnossapito.

 

Metsäalan asiantuntijat ovat huolissaan Itä-Suomen jatkuvasti heikentyvästä yksityistieverkosta. Uudet tehdasinvestoinnit lisäävät puuraaka-aineen tarvetta, mutta tieverkosto rapautuu rahan puutteessa. Yksistään Varkauden tehtaan lisäinvestointien on arvioitu tarkoittavan lähes 10 000 uutta puukuormaa vuodessa tehtaalle.

- Puu ei tehtaalle kulje, mikäli yksityis- ja metsätieverkosto ei ole kunnossa, sanoo Metsäalan Asiantuntijoiden neuvottelupäällikkö Markku Varis.

 

Noin kolmannes metsäautoteistä on kiireellisen kunnostamisen tarpeessa. Ne ovat juuri niitä teitä, joita raakapuun kuljetus vaatii. Metsäautoteitä kiemurtelee Suomessa runsaat 125 000 kilometriä. Myös päällystetty tieverkosto Itä-Suomessa on rapautumassa ja vaatii perusparannusta.

 

- Mitä pitempään kunnostusta siirretään, sitä huonompaan kuntoon tieverkosto menee, Markku Varis muistuttaa. – Ja sitä kalliimmaksi rakentamiskustannukset tulevat.

 

Tilannetta ei helpota uudet, entistä raskaammat ajoneuvoyhdistelmät, joiden paino voi nousta jopa 76 tonniin. Ne rasittavat kunnostusta vaativaa tiestöä entisestään. Mikäli tiestön pitkäjänteiseen ylläpitoon ei löydy rahaa, kärsivät sekä Suomen kansantalous että kilpailukyky entisestään.

 

- Täytyy myös muistaa tieverkoston peruskunnostuksen ja ylläpidon työllisyysvaikutukset, jotka ovat paikallisesti yllättävän laajat, aina teiden suunnittelusta maa-ainesten ottoon ja kuljetukseen, Markku Varis toteaa. – Asia on yhteinen koko metsäsektorille.

 

Tilannetta ei voi metsäasiantuntijoiden mukaan ratkaista yksittäisillä panostuksilla hätäapukunnostukseen.

- Investointien täytyy olla oikein kohdennettuja, jatkuvia ja pitkäjänteisiä, Varis sanoo. – Jokaisen tulevan hallituksen on otettava tämä asiakseen. Kilpailukyvystä on turha puhua mitään, ennen kuin perusasiat on hoidettu ja Suomen tiestö kestää puukuljetukset säällä kuin säällä.

 

Lisätietoja: neuvottelupäällikkö Markku Varis, 044 761 6446

METO- Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 8 000 ja he työskentelevät luonnonvara-aloilla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs