Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Maanviljely takasi eloonjäännin metsästystä paremmin 1700–1900 -lukujen Lapissa

Oulun yliopisto

Maanviljely takasi eloonjäännin metsästystä paremmin 1700–1900 -lukujen Lapissa

Tiedote.
Julkaistu: 21.10.2014 klo 08:27
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, historian oppiaine
Tiedote 22.10.2014

Maanviljely takasi eloonjäännin metsästystä paremmin 1700–1900 -lukujen Lapissa

Maataloutta harjoittaneiden ihmisten lukumäärä kasvoi Lapissa 1700–1900 -luvuilla nopeammin kuin perinteisiä elinkeinoja harjoittaneiden. Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, että luonnonvalinta on suosinut maataloutta harjoittavia ihmisiä: heidän lukumääränsä kasvoi nopeammin kuin perinteisiä elinkeinoja, metsästystä ja keräilyä, harjoittaneiden määrä. Karjanhoitoa harjoittavien suomalaisperheiden populaation vuosittainen kasvukerroin esiteollisessa Lapissa oli 6,2 prosenttia suurempi kuin perinteisiä elinkeinoja harjoittavien saamelaisperheiden.

Tutkimuksessa vertailtiin 1700–1900 -luvuilla Lapissa eläneiden 2938 saamelais- ja suomalaisperheen eri elinkeinojen vaikutusta perheiden lisääntymis- ja kuolleisuuseroihin. Aineisto tarjosi hyvän lähtökohdan tutkimukselle, koska tutkimuskausi ajoittuu esiteolliselle aikakaudelle ennen modernin lääketieteen vaikutusta elinolosuhteisiin.

Tutkimustulosten mukaan pääosin suomalaisperheiden harjoittama maatalouselinkeino oli yhteydessä perheiden suurempaan lapsilukuun, lyhyempiin synnytysväleihin ja pienempään naisten kuolleisuuteen verrattuna saamelaisten harjoittamaan kalastukseen, metsästykseen ja poronhoitoon.

Tutkimuksen on Turun yliopiston johdolla tehnyt kansainvälinen tutkimusryhmä, johon kuului historiantutkimuksen asiantuntijana dosentti Matti Enbuske Oulun yliopistosta. Tutkimuksessa pystyttiin ensi kertaa vertailemaan yksilötasolla ikäkohtaisen lisääntymisen ja kuolleisuuden suhteellista vaikutusta populaation kasvuun eri elinkeinojen välillä.

Yksi tärkeimmistä tapahtumista ihmislajin evoluutiohistoriassa on ollut ns. neoliittinen vallankumous eli asteittainen siirtyminen metsästäjä-keräilijä -taloudesta maanviljelyyn. Tämä tapahtui useilla eri alueilla noin 11000–12000 vuotta sitten ja mahdollisti populaatiokoon kasvun ja myöhemmin modernien yhteiskuntien synnyn. Tiedeyhteisöllä ei kuitenkaan tällä hetkellä ole selkeää kokonaiskuvaa siitä, miten tämä murros elinkeinoissa vaikutti väestöön yksilötasolla, koska suorien todisteiden saaminen on erittäin vaikeaa.

Tutkimus julkaistiin 17.9.2014 arvovaltaisessa Royal Societyn sarjassa Proceedings of The Royal Society: Biological Sciences.

Lisätietoja:
dosentti Matti Enbuske, Oulun yliopiston, historian oppiaine, puh. 040 7457 687, sähköposti: matti.enbuske@oulu.fi

Tutkimusraportti:
Helle, S., Brommer, J. E., Pettay, J. E., Lummaa, V., Enbuske, M. & Jokela, J. 2014 Evolutionary demography of agricultural revolution in preindustrial northern Finland. Proceedings of the Royal Society of London: Biological Sciences 281, no. 1794.

Tutkimusraportti verkossa:
http://rspb.royalsocietypublishing.org/cgi/content/full/rspb.2014.1559?ijkey=xVjnu4gATWLz8NT&keytype=ref

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs