Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Luutamänty suojellaan Savukoskella

Metsähallitus

Luutamänty suojellaan Savukoskella

Tiedote.
Julkaistu: 21.06.2016 klo 08:00
Julkaisija: Metsähallitus

Erittäin harvinainen luonnonilmiö, luutamänty suojellaan Savukoskella maanantaina. Luutamänty syntyy geneettisen mutaation myötä, jolloin männylle ei muodostu varsinaista päärunkoa, vaan sille kehittyy monta päärunkoa tai osarunkoa.

Luutamännyn havaitsi Metsähallituksen suunnittelija Tuomo Ahola metsäsuunnittelun yhteydessä. ”Kiinnitin huomiota männyn erikoiseen muotoon. Havaitsin heti, että kyseessä on harvinaisuus. En ollut aiemmin nähnyt noin selkeästi poikkeavaa mäntyä”, Tuomo kertoo havainnostaan. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen vahvisti kyseessä olevan erittäin harvinaisen mutaation.

Luutamännyn ns. alkupiste voi olla lähes maan rajassa tai useamman metrin korkeudessa”, Jalkanen kertoo. Luutamännyn rungot kasvavat yhteen pituuskasvun myötä ja se näyttääkin vanhempana, kuin sillä olisi kasvanut yksi runko, josta puu sitten haarautuu.

Mäntyjen erikoismuotoja on rekisteröity luonnonvarakeskuksen toimesta. Luutamäntyjä on rekisteröity vain hieman toistakymmentä Suomessa, joten kyseessä on todellinen harvinaisuus. Savukosken kaltaisia luutamäntyjä on tiedossa ainoastaan kymmenkunta Suomessa.

Luutamännyn suojelu tehdään ilmoittamalla puu Luonnonvarakeskuksen rekisteriin ja merkitsemällä se maastoon. Puun viereen pystytetään myös kyltti, jossa kerrotaan kyseessä olevan luutamännyn. Samalla puu mitataan perustietojen saamiseksi.

Kutsumme teidät mukaan suojelutapahtumaan! Pyydämme ilmoittautumaan etukäteen tarjoilun järjestämiseksi.

Kokoontuminen Metsähallituksen Savukosken toimistolle (Samperintie 32, 98800 Savukoski) ma 20.6. klo 11.00, josta lähdetään maastoon. Kohteelle noin tunnin ajomatka.

Juri Laurila, tiedottaja, juri.laurila@metsa.fi, 040-138 5965

 

Lisätietoja

Tuomo Ahola, suunnittelija, Metsähallitus Metsätalous Oy  tuomo.ahola@metsa.fi, 040 506 7798

Metsähallitus Metsätalous Oy on Metsähallituksen kokonaan omistama tytäryhtiö. Yhtiön tehtävänä on valtion metsien hoito ja puunkorjuu monikäytön periaatteiden mukaisesti. Yhtiö myy PEFC-sertifioitua puuta.

 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs