Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Lähiruoalle on Pohjois-Pohjanmaalla kysyntää

Oulun yliopisto

Lähiruoalle on Pohjois-Pohjanmaalla kysyntää

Tiedote.
Julkaistu: 23.09.2014 klo 11:04
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, maantieteen laitos
Tiedote 23.9.2014

Lähiruoalle on Pohjois-Pohjanmaalla kysyntää

Pohjois-Pohjanmaan aluekeskuksissa on merkittävästi kysyntää alueen omalle tuotannolle. Pohjois-Pohjanmaan eteläosat ja Oulun ympäristö ovat sijainniltaan suotuisia alueellisen keräilyverkoston solmukohtia, joita voidaan hyödyntää pienten toimijoiden logistiikan tehostamiseen.

Lähi- ja luomuruoan saavutettavuus Pohjois-Pohjanmaalla (RuokaGIS) -hanke on selvittänyt lähi- ja luomuruokaan liittyviä sijainti- ja saavutettavuustekijöitä Pohjois-Pohjanmaalla. Saavutettavuus ja logistiikka ovat keskeisiä lähiruoan pääsylle markkinoille laadun, hinnan ja saatavuuden lisäksi.

Hankkeen kyselyt ja haastattelut suunnattiin tuottajille, elintarvikealan yrityksille, ammattikeittiöille ja ruokapiireille kattavasti eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata. Mukana oli paljon toimijoita Oulun eteläisen alueelta.

Vastausten perusteella lähiruoan keskeisimpänä ominaisuutena pidetään jakeluketjun väliportaiden vähyyttä. Paikalliset markkinat kiinnostavat yhä enemmän.

Pienet jalostusyritykset hyödyntävät runsaasti oman alueen tuottajien tuotteita. Ammattikeittiöiden ja ruokapiirien eniten käyttämät ruoanhankintakanavat eivät ole mieluisimpia kanavia hankkia lähi- ja luomuruokatuotteita. Maakunnassa on kysyntää pientoimittajien yhteiselle jakeluterminaalille tai vastaavalle lähiruokatuotteita kokoavalle logistiikkakeskukselle.

Nykyinen ruokalogistiikka nojaa pitkälti talouden mittakaavaetuihin keskitettyjen virtojen ja suurten volyymien kautta. Ne ovat pienille tuottajille merkittäviä markkinoille pääsyn esteitä. Kasvava kiinnostus lisätä lähiruoan käyttöä luo tarpeen kehittää uusia logistisia ratkaisuja.

Oulun yliopiston maantieteen laitoksen, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n, Taloustutkimuksen ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun yhteisessä hankkeessa yhdistettiin paikkatietoperusteinen (GIS) saavutettavuusanalytiikka ja ruokaketjun eri toimijoiden näkemyksien laadullinen kartoittaminen. Verkosto-, tuottaja- ja väestötietojen paikkatietotarkastelua varten kehitettiin laadullisen aineiston näkökulmien pohjalta alueellista kysyntää ja tarjontaa vertaava menetelmä sekä tuottajien alueellisen verkostoitumisen edullisuutta mittava menetelmä.

Lisätietoja:

projektipäällikkö Ossi Kotavaara, Oulun yliopisto, maantieteen laitos, puh. 029 448 7852, etunimi.sukunimi@oulu.fi

tutkija Kirsi Korhonen, MTT, puh. 029 531 7036, etunimi.sukunimi@mtt.fi

Hankkeen loppuraportti verkossa: http://www.mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti152.pdf

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs