Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Kaakkois-Suomen alueellinen riistaneuvosto pitää tärkeänä villisikakannan kasvun rajoittamista

Suomen riistakeskus - Kaakkois-Suomi

Kaakkois-Suomen alueellinen riistaneuvosto pitää tärkeänä villisikakannan kasvun rajoittamista

Tiedote.
Julkaistu: 21.03.2016 klo 15:10
Julkaisija: Suomen riistakeskus - Kaakkois-Suomi

Villisikalaskentojen mukaan Kaakkois-Suomi on keskeinen alue villisian kannanhoidossa ja afrikkalaisen sikaruton torjunnassa. 

Vuoden 2014 marraskuussa Kaakkois-Suomessa arvioitiin elävän noin 400 villisikaa.

Vaikka vuoden 2015 aikana villisikoja metsästettiin Kaakkois-Suomen alueelta noin 250 yksilöä, näytti vuoden 2015 marraskuun kanta-arvio villisikojen määrän nousseen lähes 700 yksilöön.

Afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi alueellinen riistaneuvosto pitää tärkeänä kannan kasvun rajoittamista edelleen.

Villisian rauhoitus purettiin 1.3.2016 lukien, mutta emakko, jota alle vuoden ikäinen jälkeläinen seuraa, on aina rauhoitettu. Ko. olevan emakon ampuminen on metsästysrikos.

Metsästyksen kannalta tämä saattaa aiheuttaa monelle käytännön ongelmia, mutta on tärkeää huolehtia emakoiden suojaamisesta myös kannanhoidollisista syistä. Monissa maissa on todettu, että mikäli villisikalauman johtavassa asemassa oleva naaras ammutaan, aiheuttaa se ilmiön, että lauman lähes kaikki naaraat tulevat kantaviksi ja se lisää villisikojen kannan kasvua hyvin nopeasti.

Villisikojen metsästys tapahtuu pääsääntöisesti metsästystä varten tehdyiltä houkutteluruokintapaikoilta. Riistakameroiden avulla tapahtuva ennakkotiedon saanti ruokintapaikalla käyvien villisikojen koosta, iästä ja sukupuolesta parantaa metsästyksen suunnittelua.

Villisian metsästykseen liittyvään lainsäädäntöön odotetaan myös muutoksia vielä tämän vuoden aikana.

   

Lisätietoja: Erkki Kiukas, riistapäällikkö, puh. 029 431 2221

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs