Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Jo yli 100 000 kalastajaa maksanut uuden Kalastonhoitomaksun

Metsähallitus

Jo yli 100 000 kalastajaa maksanut uuden Kalastonhoitomaksun

Tiedote.
Julkaistu: 25.05.2016 klo 06:00
Julkaisija: Metsähallitus

Kalastajat maksavat nyt kalastusmaksunsa viime vuotta innokkaammin. Tällä hetkellä uuden Kalastonhoitomaksun on suorittanut yli 117 000 kalastajaa, mikä on yli 20 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, ja innostus näyttää yhä nousevan.

Parhaimpina päivinä kalastusmaksun suorittaa nyt 2000 kalastajaa. Vuosimaksu on 39 euroa ja sen voi lunastaa Eräluvat.fi-verkkokaupasta, palvelunumerosta 020 69 2424, useimmista luontokeskuksista ja R-kioskeista.

– Kalastus tuskin on lisääntynyt, mutta kalastajat kokevat uuden kalastuslain tuoman Kalastonhoitomaksun mielekkäämmäksi kuin aikaisemmat maksut, Metsähallituksen ylitarkastaja Mikko Malin sanoo.

Suuntaus osoittaa, että yhä harvempi kalastaa luvatta. Aikaisemmin kalastajat maksoivat ensin kalastuksenhoitomaksun, jolla ei vielä voinut kalastaa missään, ja sen lisäksi viehekalastusmaksun jokaisen entisen läänin alueelle erikseen. Uusi laki yhdisti nämä maksut Kalastonhoitomaksuksi.

Kun kalastaja maksaa Kalastonhoitomaksun, hän saa oikeuden viehekalastaa yhdellä vavalla suurella osalla Suomen vesialueista. Erillinen vesialueenomistajan myöntämä viehekalastuslupa tarvitaan vielä vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla sekä alueille, joilla on ELY:n päätöksen nojalla toimiva erityiskalastuskohde.

Alueita, joilla ei saa viehekalastaa pelkästään Kalastonhoitomaksulla, ollaan keräämässä uuteen Kalastusrajoitus.fi-palveluun. Palvelu on jo julkinen, muttei sisällä vielä kaikkia rajoitus- tai kieltoalueita.

Maksu on pakollinen kaikille 18–64-vuotiaille kalastajille, jotka kalastavat muuten kuin onkimalla, pilkkimällä tai silakkalitkalla. Pyydyskalastukseen ja ravustukseen kalastajat tarvitsevat Kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajalta hankitun luvan.

Viime vuonna koko vuoden kalastusmaksuja maksoi 207 000 kalastajaa. Tänä vuonna kalastusmaksun suorittajien määrä näyttää nousevan selvästi viime vuoden luvusta.

Kalastonhoitomaksun keruusta vastaa Metsähallitus ja varojen käytöstä maa- ja metsätalousministeriö. Varat ohjataan muun muassa kalavesien hoitoon, vesialueiden omistajille maksettaviin korvauksiin, kalastusta edistäviin hankkeisiin ja kalastuksenvalvontaan.

Lue lisää:

mmm.fi/kalastuslaki, eraluvat.fi, kalastusrajoitus.fi

Lisätietoja

Ylitarkastaja Mikko Malin, Metsähallitus, 040 8377548, etunimi.sukunimi@metsa.fi

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs