Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Jakt på lodjur inom renskötselområdet börjar

Finlands viltcentral

Jakt på lodjur inom renskötselområdet börjar

Pressmeddelande.
Publicerad: 28.09.2016 kl. 09:55
Utgivare: Finlands viltcentral

Man kan jaga lodjur med stöd av dispens i stamvårdande syfte inom renskötselområdet från och med 1 oktober ända fram till den sista februari. Finlands viltcentral beviljade i år sammanlagt sexton dispenser. Av lodjuren kan fjorton jagas i Kajanaland, ett i nordöstra Österbotten och ett i Lappland.

Dispenserna har prioriterats till renskötselområdets södra delar och särskilt till Kajanaland, för att skadorna som lodjuren orsakar rennäringen är på området stora. Finlands viltcentral rekommenderar, att jakten i stamvårdande syfte inriktas i mån av möjlighet på de lodjursindivider som dödar renar.

Naturresursinstitutet har uppskattat, att före jaktperioden finns det på renskötselområdet 100 – 115 lodjur, som är över ett år gamla. På renskötselområdet har Jord- och skogsbruksministeriet inte begränsat antalet lodjur som fås som byte med stöd av dispens.

Under föregående jaktperiod jagades elva lodjur med stöd av dispenser i stamvårdande syfte på renskötselområdet.

Ytterom renskötselområdet börjar jakten på lodjur i stamvårdande syfte i början av december och pågår ända till slutet av februari. Finlands viltcentral besluter om dispenser ytterom renskötselområdet i slutet av oktober.

Tilläggsuppgifter:

Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter, Finlands viltcentral
tel. 029 431 2104, sauli.harkonen@riista.fi

Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs