Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Helppoa ja herkullista kesävieraille uuden sadon antimista

Lottamuseo

Helppoa ja herkullista kesävieraille uuden sadon antimista

Tiedote.
Julkaistu: 30.07.2015 klo 13:15
Julkaisija: Lottamuseo

”Auto ajoi pihaan, tuli vieraita! - kuului huuto pihamaalta ja koko perhe hyökkäsi ulos. - Tervetuloa, ai miten hauskaa -. Ja hauskaahan varmaan sillä hetkellä kaikista olikin. Mutta myöhemmin alkoivat perheen emännän ajatukset lentää: mitä tarjoan vierailleni aterioiksi?” (Lotta Svärd -lehti 1939)

Kesäruoka on parhaimmillaan maukasta, yksinkertaista ja helposti valmistettavaa, jotta ruoanlaittajallekin jää aikaa seurustella vieraiden kanssa. Nyt kannattaa helpot kesäherkut valmistaa uuden sadon parhaista antimista. Lottalehti neuvoi perheenemäntiä tarjoamaan vierailleen tuoreita vihanneksia, joista voi valmistaa monenlaisia helppotöisiä ruokalajeja, kuten herkullista ja täyttävää kinkku- ja kaalilaatikkoa.

Kinkku- ja kaalilaatikko

Kaali leikataan ohuiksi suikaleiksi ja ruskistetaan vähän voissa, maustetaan sokerilla ja suolalla ja pannaan tulen kestävään vuokaan. Päälle pannan kinkkusuikaleita, päällimmäiseksi ladotaan tuoreita omenaviipaleita, vähän sokeria ja voinokareita pinnalle. Valellaan lihaliemessä. Paistetaan uunissa, kunnes kaali on kypsä.

Suomen luonnossa kasvaa jopa 50 erilaista marjalajia. Joukossa ovat muiden muassa tutkitusti terveysvaikutteiset puolukat, mustikat, lakat, vadelmat, karpalot ja pihlajanmarjat. Metsissä kypsyy tänä vuonna ennätyssato esimerkiksi superruoaksikin kutsuttua mustikkaa. Aina mustikka ei kuitenkaan ole ollut yhtä arvostettu marja kuin nykyään. Vuonna 1936 Kotiliedessä kehotettiin talven varalle säilömään pääasiassa viinimarjoja ja puolukoita, koska mustikoiden ”vitamiinikurssia” ei pidetty kovinkaan korkeana. Niinpä saatavilla olevat mustikat käytettiin monesti tuoreena. Jälkiruokamunakas, jonka lisukkeeksi tuoreet mustikat sopivat erinomaisesti, maistuu varmasti tämän kesän vieraille yhtä hyvin kuin 1930-luvun kesävieraille.

Jälkiruokamunakas

5 munaa

1 rkl vehnäjauhoja

1 tl perunajauhoja

½ l kermamaitoa

2-3 rkl hienoa sokeria

1 sitruuna

tuoreita mustikoita

Munat vatkataan ja kaikki ainekset sekoitetaan tavalliseen tapaan. Seos kaadetaan voideltuun astiaan ja paistetaan uunissa. Munakas kostutetaan sitruunan mehulla ja päälle sirotellaan sokeria. Munakas tarjoillaan kuumana tuoreiden mustikoiden kanssa.

Kerää metsän aarteet - MARJAT talteen

Lottamuseo ja Lottakanttiini haastavat nyt kaikki keräämään vähintään viisi kiloa näitä metsiemme terveystuotteita syksyn aikana. Julkaisemme syksyn aikana Lottamuseon Facebook-sivuilla lottien parhaat vinkit marjojen valmistamiseen ja säilömiseen. Tartu haasteeseen ja seuraa marjasadonkorjuuta: www.facebook.com/lottamuseo

Marjoja on kautta aikojen käytetty runsaasti hyväksi suomalaisessa ruokataloudessa. Erityisen suuren merkityksen marjavalmisteet saivat pula-ajalla, jolloin ne muodostivat merkittävän ravinnonlisän muuten niukkaan ruokavalioon. Pula-aikana marjoja poimittiin talkootyönä, ja tärkeään työhön osallistuivat lähes kaikki vauvasta vaariin.

Talkootyötä vauhditti usein paikkakuntien keskinäinen kilvoittelu. Talkoosuoritukset merkittiin erilliseen talkookirjaan. Kilpailu eri kuntien ja kylien välillä oli ankaraa, sillä palkintoja himoittiin suuresti. Parhaiden kuntien edustajat saivat talkoovuoden päättyessä kunniapalkinnot itseltään presidentiltä Risto Rytiltä tai Suomen Marsalkka Mannerheimilta. Vuonna 1942 järjestettiin myös Suomen ja Ruotsin välillä marjanpoimintakilpailu. Suomalaiset keräsivät yhteensä huimat 6 841 000 litraa marjoja ja voittivat kilpailun!

Kuvatekstit:

1.Lottakanttiinin koekeittiössä suunnitellaan uutta lounaslistaa syksyksi ja samalla valmistui kinkku -ja kaalilaatikko 1939 vuoden reseptillä.

2. SA-kuva Kenttälotat marjassa / Valkeasaari 1943

 

Lähteet:

Kotiliesi No 14 vuodelta 1936

Kotiliesi No 12 vuodelta 1932

Lotta Svärd -lehti No 12 vuodelta 1939

Liitetiedostot

Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö. Lottamuseo avattiin yleisölle vuonna 1996.

Lisätietoja:
 
Käyntiosoite:
Rantatie 39, Syväranta
04310 Tuusula
Museo p. 09 274 1077
sähköposti: info@lottamuseo.fi

www.lottamuseo.fi

www.facebook.com/lottamuseo

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs