Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Ekosysteemin vähäravinteisuus rajoittaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia kasvillisuuteen

Oulun yliopisto

Ekosysteemin vähäravinteisuus rajoittaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia kasvillisuuteen

Tiedote.
Julkaistu: 15.10.2015 klo 08:27
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, ekologian laitos
Tiedote 15.10.2015

Ekosysteemin vähäravinteisuus rajoittaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia kasvillisuuteen

Ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat olla huomattavasti pienempiä ravinneköyhillä alueilla ja ekosysteemeissä eri puolilla maailmaa kuin runsasravinteisilla. Toisaalta ilmastonmuutos voi aiheuttaa erityisen suuria muutoksia vähäravinteisissa systeemeissä, jos samoilla alueilla on ravinnerikastumista esimerkiksi typpilaskeuman takia.

Sademäärän lisääntymisen vaikutuksia kasvillisuuteen on tutkittu tuoreessa Oulun ja Kalifornian yliopistojen yhteisessä tutkimuksessa. Tulosten mukaan ilmastonmuutoksen (esim. sademäärä) vaikutuksia kasvillisuuteen voidaan ennustaa arvioimalla sitä, miten monet kasvien kasvulle välttämättömät resurssit rajoittavat tuottavuutta yhtäaikaisesti ja vuorovaikutteisesti.

Tutkimuksessa havaittiin, että ravinneköyhässä ympäristössä kasvillisuus reagoi kokeelliseen sademäärän lisäykseen hyvin vähän. Ravinnerikkaassa ympäristössä muutokset olivat paljon suuremmat. Kun ravinteita lisättiin yhtäaikaisesti sademäärän lisäyksen kanssa vähäravinteiseen ympäristöön, sen kasvillisuus muuttui dramaattisesti: alkuperäiset hidaskasvuiset kasvilajit korvautuivat uusilla nopeakasvuisilla lajeilla, jolloin kasvillisuuden tuottavuus lisääntyi suuresti ja lajiston monimuotoisuus väheni huomattavasti.

Tutkimus tehtiin Kaliforniassa, missä pieni sademäärä rajoittaa kasvien kasvua ja sademäärän muutoksilla ilmastonmuutoksen seurauksena arvellaan olevan huomattavia vaikutuksia alueen kasvillisuuteen. Tutkimuksen tuottamia tuloksia voidaan soveltaa vähäravinteisiin ekosysteemeihin myös muualla. Tutkimuksen tulokset ovat tärkeitä, koska vähätuottoiset ekosysteemit eri puolilla maailmaa ovat monesti erityisen lajirikkaita ja luonnonsuojelullisesti arvokkaita. 

Globaalin luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi on erittäin tärkeää, että ymmärretään, miksi toiset ekosysteemit ovat herkempiä tai vastustuskykyisempiä ilmastonmuutokselle kuin toiset. Tämä tutkimus auttaa ennustamaan kasvillisuusmuutosten suuruutta vähä- ja runsasravinteisissa ekosysteemeissä ja kohdentamaan suojelutoimia oikein.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisusarjassa 5.10.2015. Se on osa FT Anu Eskelisen Oulun ja Kalifornian yliopistoissa tekemää Suomen Akatemian rahoittamaa tutkijatohtoriprojektia. Tutkimusta ovat rahoittaneet myös Kalifornian yliopisto ja National Science Foundation (Yhdysvaltojen tiedeakatemia NSF).

Lisätietoja:

Tutkimusartikkeli verkossa: http://www.pnas.org/content/early/2015/10/01/1508170112.abstract

Intendentti Anu Eskelinen, Oulun yliopisto, ekologian laitos, anu.eskelinen@oulu.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs