Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maaseutu » Asevelvollisuus ja naisten maanpuolustusvalmiudet puhuttivat Porissa

Reserviläisliitto tiedottaa

Asevelvollisuus ja naisten maanpuolustusvalmiudet puhuttivat Porissa

Tiedote.
Julkaistu: 15.11.2015 klo 14:00
Julkaisija: Reserviläisliitto tiedottaa

Reserviläisliiton ja Maanpuolustusnaisten liiton yhteinen liittokokoustapahtuma Porissa on hetki sitten päättynyt. Valtakunnallisessa maanpuolustusjuhlassa juhlapuheen pitänyt Reserviläisliiton kunniapuheenjohtaja, valtiopäiväneuvos Mikko Pesälä muistutti naisten tärkeästä roolista maamme itsenäisyyden turvaamisessa.

- On hyvä muistaa, kuinka merkittävä rooli naisilla oli viime sotien aikana. Laskelmien mukaan Lottajärjestö ja naisten muu toiminta kotirintamalla vapautti kolme divisioonaa miehiä rintamalle puolustamaan yhteistä isänmaatamme ase kädessä.

Eduskunnan entisen varapuhemiehen ja Euroopan Parlamentin jäsenen Mikko Pesälän mukaan naisten merkitys yhteiskuntamme toimivuudelle ja puolustuksellemme on nykyään vieläkin suurempi.

- Nykyään vastaavassa tilanteessa naisten rooli olisi vielä paljon tärkeämpi. Elämmehän yhteiskunnassa, joka on paljon aiempaa enemmän riippuvainen yhteiskunnan yleisen infrastruktuurin, tietoliikenteen ja internetin toimivuudesta. Nämä kaikki on kyettävä pitämään toiminnassa myös kriisitilanteessa kun yli 200.000 nuorta miestä ja naista on astunut palvelukseen valmiuden kohottamisen myötä ja ovat siten poissa siviilitehtävistään.

Pesälä kehotti Porissa yhteistapahtumaa viettäneitä Reserviläisliittoa ja Maanpuolustusnaisten liittoa tehostamaan yhteistyötä naisten maanpuolustusvalmiuksien ja -tietoisuuden parantamiseksi.

Porin kolmipäiväisen kokous- ja juhlaviikonlopun päätössanat piti Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola, joka kannusti reserviläisiä osallistumaan yleisestä asevelvollisuudesta käytävään kansalaiskeskusteluun.

- Alleviivaan jälleen kerran sitä, että on meidän tehtävämme ja velvollisuutemme osallistua tähän keskusteluun. Meidän pitää herkeämättä muistuttaa suomalaisia siitä, että yleinen asevelvollisuus on tutkimusten mukaan edullisin ja tehokkain tapa järjestää Suomen puolustus. Ja, että itsenäinen puolustuksemme rakentuu viime kädessä yleisen asevelvollisuuden varaan.

Puheenjohtaja Savola muistutti, että Ruotsissa yleisestä asevelvollisuudesta luopuminen on ajanut puolustuksen kriisiin. Lisäksi se on heikentänyt ruotsalaisten uskoa omaan puolustukseen.

- Yleisestä asevelvollisuudesta luopuminen on Ruotsissa selvästi nakertanut myös uskoa omaan puolustukseen. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että ennen puolueettomuuttaan ja vahvaa puolustuskykyään kehuneet ruotsalaiset ovat alkaneet yhä suuremmin joukoin puhua omien resurssien riittämättömyydestä ja NATO-jäsenyyden tarpeellisuudesta? Emmehän me itse pärjää, tuntuu olevan siellä puolustuksen ympärillä pyörivän kansalaiskeskustelu henki.

Reserviläisliiton ja Maanpuolustusnaisten liiton yhteiseen syyskokoustapahtumaan osallistui useita satoja reserviläistä ja maanpuolustusnaista eri puolilta Suomea. Yhteistapahtuma oli liittojen ensimmäinen.

Liitetiedostot

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö

Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, johon kuuluu 344 paikallista yhdistystä ja noin 36.500 henkilöjäsentä. Aliupseereita jäsenistä on 59, miehistöä 28 ja upseereita neljä prosenttia. Armeijaa käymättömien osuus on vajaat 10 prosenttia.

Liiton tehtävänä on ylläpitää reserviläisten kenttäkelpoisuutta sekä suomalaisten maanpuolustustahtoa. Päätoimintamuotoja ovat ammunta, urheilu ja liikunta, maanpuolustustahdon hyväksi tehtävä työ, veteraanituki ja koulutus. Reserviläisliitto on jäsenenä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä (MPK), jonka vapaaehtoiskouluttajista yli 40 prosenttia on Reserviläisliiton jäseniä.

Reserviläisliiton puheenjohtajana toimii kansanedustaja Mikko Savola Ähtäristä.

Lisätietoja osoitteesta www.reservilaisliitto.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs