Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maanpuolustus » Väitös: Nuorten miesten terveyskäyttäytyminen ei tue hyvää suunterveyttä

Oulun yliopisto

Väitös: Nuorten miesten terveyskäyttäytyminen ei tue hyvää suunterveyttä

Tiedote.
Julkaistu: 14.08.2015 klo 10:05
Julkaisija: Oulun yliopisto

Tämän epidemiologisen tutkimuksen perusteella lähes puolella varusmiehistä oli vähintään yksi hoitoa vaativa reikä hampaistossa. Suurin osa suun terveyden ongelmista oli kasaantunut pienelle osalle varusmiehistä. Hampaiston reikiintymiseen vaikuttivat terveyskäyttäytyminen, sosioekonomiset tekijät sekä varusmiehen asuinpaikka. Aiempiin Suomessa tehtyihin tutkimuksiin verrattuna näyttäisi siis siltä, että suomalaisten nuorten miesten suunterveyden positiivinen kehitys on pysähtynyt.

Myös tupakointi ja nuuskaus olivat lisääntyneet aiempiin tutkimuksiin verrattuna. Varusmiehistä 40 prosenttia tupakoi päivittäin ja lähes 20 prosenttia käytti nuuskaa silloin tällöin tai päivittäin. Tupakoitsijoiden suun terveys oli selkeästi tupakoimattomia huonompi, mutta nuuskaajien suun terveys ei eronnut heistä, jotka eivät käyttäneet tupakkatuotteita. Lisäksi tupakointi oli yhteydessä myös muihin huonoihin terveystottumuksiin, mikä on syytä ottaa huomioon myös tupakkavalistuksessa.

Tämän väitöstutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että suomalaisten nuorten miesten terveyskäyttäytyminen ei tue hyvää suun terveyttä, jonka takia karieksen hallinta tulee olemaan haastavaa myös tulevaisuudessa. Sekä terveyskäyttäytyminen että ympäristö vaikututtavat suun terveyteen, mikä on tärkeä pitää mielessä terveyden edistämistyössä.

Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2011 varusmiespalvelukseen astuneilta 18–21-vuotiailta miehiltä lähes kaikista Suomen varuskunnista. Kliininen tarkastus tehtiin noin 13 500 varusmiehelle ja taustatietoja selvittävään kyselyyn heistä osallistui noin 8500.

- - -

Hammaslääketieteen lisensiaatti Tarja Tanner väittelee Oulun yliopistossa keskiviikkona 19.8.2015. Hammaslääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Healthy young adults´oral health and associated factors. Cross-sectional epidemiological study (Terveiden nuorten aikuisten suun terveys ja siihen liittyvät tekijät. Epidemiologinen poikkileikkaustutkimus). Vastaväittäjänä toimii professori Liisa Suominen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena dosentti Vuokko Anttonen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa (101A), Aapistie 5A, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Hammaslääketieteen lisensiaatti Tarja Tanner

Syntymäaika ja -paikka:
1985 Nurmes

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, suun terveyden tutkimusryhmä
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
tarjatanner@hotmail.com
040 4178501

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0855-8

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs