Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maanpuolustus » Sotainvalidien Veljesliitto myönsi presidentin kultaisen kiekon Ruotsiin

Sotainvalidien Veljesliitto ry

Sotainvalidien Veljesliitto myönsi presidentin kultaisen kiekon Ruotsiin

Tiedote.
Julkaistu: 18.08.2015 klo 09:35
Julkaisija: Sotainvalidien Veljesliitto ry

Sotainvalidien Veljesliito myönsi Urho Kekkosen liitolle lahjoittaman kultaisen kiekon tänä vuonna ruotsalaiselle Kungafonden-säätiölle.

Kultainen kiekko luovutetaan kiitollisuuden osoituksena säätiön tuesta Ruotsissa asuville suomalaisille sotainvalideille ja heidän lähiomaisilleen. Samalla tämä on huomionosoitus koko ruotsalaiselle yhteiskunnalle suomalaisten sotainvalidien hyväksi tehdystä toiminnasta sotavuosista lähtien.

Stiftelsen Kungafonden Med folket för fosterlandet perustettiin vuonna 1943 tukemaan Ruotsin puolustusvoimien palveluksessa vammautuneita tai sairastuneita sekä heidän perheitään. Alusta alkaen tukea myönnettiin myös Ruotsiin hoitoa ja koulutusta saamaan tulleille Suomen sotien invalideille.

Sotien jälkeen noin 1 500 sotainvalidia muutti pysyvästi Ruotsiin työn perässä. 1980-luvun alussa osa heistä tarvitsi tukea tullakseen toimeen. Myöhemmin avustuksia on myönnetty enimmäkseen kuntoutukseen, lääkkeisiin ja apuvälineisiin. Kaikkiaan säätiö on myöntänyt tukea Suomen sotien invalideille, heidän puolisoilleen ja leskilleen noin 6 miljoonaa Ruotsin kruunua, eli noin 600 000 euroa.

Sotainvalidien Veljesliiton ja Kungafonden-säätiön yhteistyö jatkuu edelleen. Säätiön tarkoituksena on tukea tarpeissa, joita Suomen tai Ruotsin valtion avustusjärjestelmä ei kata. Käytännön asioissa säätiön yhteistyökumppanina on toiminut Sotainvalidien Veljesliiton Ruotsin piiri.

Yhteistyötä kehitetään

Veljesliiton 75-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä 17.8. luovutetun Kultaisen kiekon vastaanottivat Kungafonden-säätiön puheenjohtaja Anette Rihagen, kansliapäällikkö Anncharlotte Nilsson ja hallituksen jäsen Ingemar Knutsson.

Vastavalittu puheenjohtaja kiitti Veljesliittoa läheisestä ja toimivasta yhteistyöstä.

- On suuri ilo ja kunnia vastaanottaa kultainen kiekko tunnustuksena siitä tuesta, mitä olemme pystyneet antamaan. Haluamme säilyttää hyvän yhteistyön, sekä jatkaa ja kehittää sitä, Rihagen sanoi.

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen lahjoitti Presidentin kultaisen kiekon Sotainvalidien Veljesliitolle 25.9.1977 tunnustuksena liiton suorittamasta huolto- ja kuntoutustoiminnasta. Lahjoitukseen liittyneen toivomuksen mukaan Sotainvalidien Veljesliitto käyttää kultaista kiekkoa liiton vuosittain myöntämänä kiertävänä palkintona.

Vuoteen 2006 asti Veljesliiton kultainen kiekko myönnettiin kannustus- ja tunnustuspalkintona Sotainvalidien Veljesliiton omille piiri­yhdistyksille, erikoisjäsenyhdistyksille ja hoitolaitoksille.

Vuonna 2007 liiton hallitus päätti ensimmäistä kertaa myöntää kultaisen kiekon liiton organisaation ulkopuoliselle taholle, ja se myönnettiin Valtiokonttorille. Vuosina 2008–2013 kultaisen kiekon saivat kukin vuorollaan Invalidisäätiö Orton, Puolustusvoimat, Finnair Oyj ja sen lentävä henkilökunta, Raha-automaattiyhdistys, Sosiaali- ja terveysministeriö ja Vanhustyön keskusliitto. Viime vuonna kultainen kiekko myönnettiin eduskunnalle.

Kuva: Kungafondenin kansliapäällikkö Anncharlotte Nilsson, hallituksen jäsen Ingemar Knutsson ja puheenjohtaja Anette Rihagen ottivat vastaan Sotainvalidien Veljesliiton pääsihteeri Markku Honkasalon ja puheenjohtaja Juhani Saaren luovuttaman kultaisen kiekon.

Lisätietoa

Juhani Saari
Sotainvalidien Veljesliiton puheenjohtaja
puh. 050 558 1086
juhani.saari@sotainvalidit.fi
www.sotainvalidit.fi

 

Liitetiedostot

Edellä käyden - vammoista huolimatta.

Sotainvalidien Veljesliitto on vuonna 1940 sotainvalidien itsensä perustama veteraani- ja vammaisjärjestö. Sen tavoitteena on pitää huolta sotainvalideista sekä heidän puolisoistaan ja leskistään.

Lue lisää www.sotainvalidit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs