Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maanpuolustus » MLL:n koulutukset haastoivat varusmiehet pohtimaan omaa hyvinvointiaan

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

MLL:n koulutukset haastoivat varusmiehet pohtimaan omaa hyvinvointiaan

Tiedote.
Julkaistu: 02.10.2013 klo 12:57
Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Ajoissa tarjottu tuki voi tehokkaasti ehkäistä nuorten pahoinvointia ja syrjäytymistä. Puolustusvoimat tavoittaa vuosittain laajasti nuoret miehet, sillä varusmiespalveluksen suorittaa kolme neljäsosaa palvelusikäisistä miehistä. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Isä-hanke ja puolustusvoimat ovat yhteistyössä selvittäneet varusmiesten hyvinvointiin ja elämänhallintaan vaikuttavia tekijöitä ja luoneet koulutusmallin niiden tukemiseksi.

MLL:n neljän piirijärjestön toteuttama Isä-hanke käynnisti vuonna 2010 yhteistyön puolustusvoimien kanssa varusmiesten hyvinvoinnin edistämiseksi. Hankkeen tavoitteena oli tukea varusmiesten hyvinvointia, parisuhdetta ja tulevaa vanhemmuutta.

Yhteistyön aluksi kartoitettiin varusmiesten näkemyksiä itsestään, heidän parisuhteestaan, läheisiltä saamastaan tuesta, palvelusajan kokemuksista sekä näiden keskinäisistä yhteyksistä. Kyselyn tulosten pohjalta kehitettiin varusmiesten hyvinvointia tukeva koulutuspaketti, johon kuuluu varusmiesten, varusmiesjohtajien ja henkilöstön koulutuksia.

Varusmiehet kohdattiin palveluksen aikana kahdesti. Ensimmäinen kohtaaminen oli ensimmäisen palvelusviikon aikana. Koulutuksen teemoina olivat vuorovaikutuksen ja myönteisen asennoitumisen merkitys jaksamiselle, parisuhde ja sen haasteet palvelusaikana. Toisen kohtaamisen teemoina olivat itsetuntemus, sosiaaliset suhteet ja parisuhde. Koulutukset olivat vuorovaikutuksellisia, ja varusmiehiä heräteltiin miettimään, millaisena he näkevät itsensä sekä tunnistamaan omia vahvuuksiaan. 

– Myönteinen näkemys omasta itsestä vaikuttaa niin varusmiehen kokemukseen palvelusajasta, hänen sopeutumiseensa ryhmään kuin tulevaisuudennäkymiin, kertoo isätoiminnan ohjaaja Maaret Vuorenmaa MLL:n Hämeen piiristä.

Tukemalla varusmiesten minäkuvaa vaikutetaan myönteisesti hänen kokonaishyvinvointiinsa. Varusmiesjohtajien koulutuksissa pohdittiin myös, miten varusmiesjohtajat voivat tukea varusmiehiä.

- Koulutukset tuovat arvokasta täydennystä puolustusvoimien omaan Kaveria ei jätetä -koulutukseen, jolla on tehostettu mielenterveysongelmien tunnistamista ja varhaista tukea. Uskon, että nämä koulutukset voivat ehkäistä myös simputusta ja kiusaamista. Koulutusaineisto jää käyttöömme jatkossakin, sanoo sosiaalikuraattori Ilona Pelttari Satakunnan lennostosta.

Koulutuksissa on kohdattu yli 3500 varusmiestä, 100 varusmiesjohtajaa sekä 300 henkilöstön jäsentä. Yhteistyöhön osallistuivat Satakunnan lennosto, Ilmavoimien Teknillinen Koulu, Pohjois-Karjalan Prikaati, Kainuun Prikaati sekä Karjalan lennoston ja Ilmasotakoulu. Isä-hanke on toteutettu vuosina 2010-13 Raha-automaattiyhdistyksen rahoituksella.

Lisätietoja:

Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Hämeen piiri:

  • Maaret Vuorenmaa , isätoiminnan ohjaaja, maaret.vuorenmaa@mll.fi, p. 044 599 0580
  • Risto Tervonen, isätoiminnan ohjaaja, risto.tervonen@mll.fi, p. 044 514 9856

Puolustusvoimat, Satakunnan lennosto:

  • Ilona Pelttari, sosiaalikuraattori, ilona.pelttari@mil.fi, p. 0299 220230

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs