Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maanpuolustus » Krigsinvalidernas Brödraförbunds gyllene diskus går till Sverige detta år

Sotainvalidien Veljesliitto ry

Krigsinvalidernas Brödraförbunds gyllene diskus går till Sverige detta år

Tiedote.
Julkaistu: 18.08.2015 klo 09:38
Julkaisija: Sotainvalidien Veljesliitto ry

Krigsinvalidernas Brödraförbund beviljade i år den gyllene diskus, President Urho Kekkonen skänkt förbundet, till Stiftelsen Kungafonden i Sverige.

Den gyllene diskusen överlåts som en gest av tacksamhet för det stöd stiftelsen gett till de finska krigsinvalider som bor i Sverige och deras närmaste anhöriga. Samtidigt är detta också en hyllning till hela det svenska samhället för den verksamhet som kommit de finska krigsinvaliderna till godo ända från krigsåren.

Stiftelsen Kungafonden Med folket för fosterlandet grundades år 1943 för att stöda dem som skadats eller insjuknat i den svenska försvarsmaktens tjänst och deras familjer. Från första början beviljades stöd också till invalider från Finlands krig, vilka kommit till Sverige för att få vård och utbildning.

Efter krigen flyttade ungefär 1 500 krigsinvalider varaktigt till Sverige för att få arbete. I början av 1980-talet behövde en del av dem stöd för att komma till rätta. Senare har understöd mestadels beviljats för rehabilitering, mediciner och hjälpmedel. Allt som allt har stiftelsen beviljat stöd till invaliderna från Finlands krig, deras makor och änkor ca 6 miljoner SEK.

Samarbetet mellan Krigsinvalidernas Brödraförbund och Stiftelsen Kungafonden fortsätter alltjämt. Stiftelsens målsättning är att ge stöd när det gäller behov som finska eller svenska statens understödssystem inte täcker. När det gäller praktiska detaljer har Krigsinvalidernas Brödraförbunds Sverigedistrikt fungerat som stiftelsens samarbetspartner.

Samarbetet skall utvecklas

Den gyllene diskusen togs emot 17.8. i samband med Brödraförbundets 75-årsfestligheter av Kungafondens ordförande Anette Rihagen, kanslichef Anncharlotte Nilsson och styrelseledamot Ingemar Knutsson.

Nyvalda ordförande Rihagen talade om samarbetet.

- Kungafonden Med Folket för fosterlandet har ett fint samarbete med Krigsinvalidernas Brödraförbund, och det avser vi att fortsätta med, och förvalta och utveckla vidare.

Republikens president Urho Kekkonen skänkte Presidentens gyllene diskus till Krigsinvalidernas Brödraförbund 25.9.1977 som en erkänsla för den service- och rehabiliteringsverksamhet förbundet bedrivit. Enligt den önskan som anknöts till donationen använder Krigsinvalidernas Brödraförbund den gyllene diskusen som ett vandringspris förbundet årligen beviljar.

Fram till år 2006 beviljades Brödraförbundets gyllene diskus som ett pris av uppmuntran och erkänsla till Krigsinvalidernas Brödraförbunds egna distriktsföreningar, specialmedlemsföreningar och vårdinrättningar.

År 2007 beslöt förbundets styrelse för första gången bevilja den gyllene diskusen till en instans utanför förbundets organisation, och den beviljades till Statskontoret. Åren 2008−2013 fick i tur och ordning Invalidstiftelsen Orton, Försvarsmakten, Finnair och dess flygpersonal, Penningautomatföreningen, Social- och hälsovårdsministeriet och Centralförbundet för de gamlas väl ta emot den gyllene diskusen. År 2014 beviljades den till riksdagen.

 

Ytterligare information
Juhani Saari
t. 050 558 1086
juhani.saari@sotainvalidit.fi
www.sotainvalidit.fi

 

 

Liitetiedostot

Edellä käyden - vammoista huolimatta.

Sotainvalidien Veljesliitto on vuonna 1940 sotainvalidien itsensä perustama veteraani- ja vammaisjärjestö. Sen tavoitteena on pitää huolta sotainvalideista sekä heidän puolisoistaan ja leskistään.

Lue lisää www.sotainvalidit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs