Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Yritysten autojen haltijatiedot ajan tasalle

Trafi

Yritysten autojen haltijatiedot ajan tasalle

Tiedote.
Julkaistu: 20.12.2010 klo 15:00
Julkaisija: Trafi

Yritysten autojen haltijatiedot on hyvä laittaa ajan tasalle. Käyttövastaavatietoa koskevat säädökset astuvat voimaan vuoden 2011 alusta. Niiden mukaisesti ajoneuvoliikennerekisteriin on ilmoitettava käyttövastaava, mikäli yrityksen autolle ei ole merkitty ajoneuvoliikennerekisteriin haltijaksi luonnollista henkilöä. Jos käyttövastaava ei itse ole auton pääasiallinen käyttäjä, tulee hänellä olla tiedot kuljettajista. Rekisterissä on kaikkiaan yli 400 000 autoa, joille ei ole ilmoitettu rekisteriin luonnollista henkilöä haltijaksi.

Haltija on auton pääasiallinen kuljettaja

Ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun asetuksen mukaan autolle on omistajan lisäksi merkittävä haltija, jos muu kuin omistaja käyttää autoa pääasiallisesti tai jos auto on luovutettu toisen käyttöön sopimuksen perusteella yli 30 päiväksi. Mikäli yrityksen autoilla on pääasialliset käyttäjät - autoja on esimerkiksi työsuhdeautoina - autojen käyttäjät tulisi merkitä myös ajoneuvoliikennerekisteriin. Usein yrityksen käytössä olevien autojen omistajana on leasingyritys ja haltijana yritys. Tällöin varsinainen käyttäjä merkittäisiin muuksi haltijaksi.

Haltijan lisäyksestä, muutoksesta tai poistosta tehtävä ilmoitus tehdään voimassa olevan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla (osa II) ja teknisellä osalla (osa I) rekisteröintitoimipisteessä. Rekisteri-ilmoitus on maksullinen, ja siitä tulostuu uusi rekisteröintitodistus.

Ajoneuvovero ja haltija

Ajoneuvoverosta vastaa aina ajoneuvon ensimmäinen haltija, jos sellainen on merkitty rekisteriin. Jos yritys on ajoneuvon omistaja ja työntekijä haltija, ja ajoneuvovero halutaan yrityksen maksettavaksi, niin yritys voi liittyä Trafin laskutussopimusasiakkaaksi tai ilmoittaa ajoneuvoveron erillisen laskutusosoitteen Suomessa. Ajoneuvon omistaja voi myös halutessaan ottaa haltijan ajoneuvoverot vastattavakseen ilmoittamalla Trafiin ajoneuvoverovelvollisuuden siirrosta. Lisätietoja: www.trafi.fi/ajoneuvovero tai Ajoneuvoverotusyksikkö, puh. 020 618 5125.

Käyttövastaavan tiedettävä autojen kuljettajat

Käyttövastaavalla tarkoitetaan täysi-ikäistä, Suomessa asuvaa henkilöä, jolla on tiedot auton kuljettajista tai joka on auton pääasiallinen kuljettaja olematta kuitenkaan sen omistaja tai haltija. Käyttövastaavalla on oltava vähintään B-luokan ajo-oikeus. Käyttövastaava merkitään rekisteriin yrityskohtaisesti.

Poliisi käyttää käyttövastaavatietoa automaattisen liikenteenvalvonnan yhteydessä toteutettavassa rikesakkomenettelyssä. Käyttövastaavalle voidaan lähettää rikesakko, mikäli voidaan luotettavasti olettaa, että käyttövastaava on kuljettanut rikkomuksen tekoaikana siihen käytettyä autoa. Muussa tapauksessa käyttövastaavan on annettava poliisille selvitys auton todellisesta käyttäjästä.

Ilmoituksen käyttövastaavasta voi tehdä maksutta netissä 1.1.2011 alkaen. Ilmoituslomakkeen voi täyttää osoitteessa www.suomi.fi/asioi_verkossa. Ilmoituksen tekeminen vaatii voimassa olevat verkkopankkitunnukset. Ilmoitusmenettelystä voi lukea tarkemmin Trafin nettisivuilta www.trafi.fi/kayttovastaava

Lisätietoja
Yksikönpäällikkö Aino Varhimo, puh. 020 618 5371, aino.varhimo(at)trafi.fi
Yksikönpäällikkö Simo Karppinen, puh. 020 618 5343, simo.karppinen(at)trafi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi vastaa liikennejärjestelmän sääntely- ja valvontatehtävistä, kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta ja edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs