Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » VR Group har inlett anskaffningen av passagerarvagnar

VR Group

VR Group har inlett anskaffningen av passagerarvagnar

Pressmeddelande.
Publicerad: 04.06.2014 kl. 10:44
Utgivare: VR Group

Anbudsförfarandet gäller den nya generationens passagerarvagnar i två våningar som ska ersätta de blåa expressvagnarna. 

I den allmänna EU-konkurrensutsättningen ingår 46 tvåvåningspassagerarvagnar och därtill 185 optionsvagnar. De nya vagnarna som blir en del av InterCity-tågen ska ersätta de blåa dag- och nattvagnarna från 1970- och 1980-talet som redan sett sina bästa år. 

- VR Group fortsätter den betydande serien av materielinvesteringar. Vi vill erbjuda kunderna allt bättre service. Redan nu har vi europeiskt sett modern materiel, konstaterar VR Groups verkställande direktör Mikael Aro.

Inom VR-koncernen pågår detta och de inkommande årtionden ett investeringsprogram som är värt två miljarder euro. Under de senaste åren har bland annat nya ellok, styrvagnar samt restaurangvagnar i två våningar införskaffats. Inom en snar framtid ska också nya diesellok köpas.

Ny materiel lämpad för snabb tågtrafik 

De passagerarvagnar i två våningar som nu införskaffas ska lämpa sig för förhållandena och bannätet i Finland samt för tågtrafik som åker 200 kilometer i timmen. VR-koncernen förutsätter av dem som deltar i anbudsförfarandet att de har erfarenhet av tillverkande av tvåvåningsmateriel samt av kalla väderförhållanden.  

I konkurrensutsättningen ingår sovvagnar som omfattas av det exklusiva avtal som trafik- och kommunikationsministeriet och VR Group har ingått gällande fjärrtågtrafiken och som gäller fram till år 2024. Investeringen möjliggör fortsättande av nattågtrafiken till Kolari. 

VR-koncernens materielanskaffningar förutsätter inte finansiering av staten utan de finansieras med koncernens normala inkomstfinansiering och vid behov även på andra sätt så som med lånemedel eller leasing-avtal.

VR Group är ett mångsidigt, miljövänligt och ansvarsfullt serviceföretag inom resande, logistik och infrastrukturbyggande. Koncernen har mer än 10 000 anställda. VR Group verkar i huvudsak i Finland, men också utomlands, i synnerhet i Ryssland och Sverige.

VR Groups nyhetsrum (på finska)

Kontaktuppgifter till VR:s kommunikationspersonal

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs