Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Vinterhastighetsbegränsningarna upphävs denna vecka

Liikennevirasto

Vinterhastighetsbegränsningarna upphävs denna vecka

Pressmeddelande.
Publicerad: 30.03.2016 kl. 11:40
Utgivare: Liikennevirasto

De sänkta hastighetsbegränsningarna som gäller under vintern och den mörka perioden upphävs senast 2.4.2016 i hela landet. Den högsta tillåtna hastigheten framgår av hastighetsmärkena vid vägen.

Arbetet med att byta ut begränsningsmärkena på landsvägarna börjar torsdagen den 31 mars och slutförs före veckoslutet i hela landet. Om väglagsförhållandena förväntas bli dåliga, kan övergången till sommarhastigheter skjutas fram lokalt.

Hastighetsbegränsningarna som under vintern sänktes till 80 km/h på huvudvägarna ändras tillbaka till 100 km/h. På motorvägarna höjs hastighetsbegränsningen till 120 km/h, utom på vägsträckor med permanent lägre begränsning.

Lägre hastighetsbegränsningar kan ibland vara motiverade på grund av vägens skick. Vid behov utfärdas sänkta hastighetsbegränsningar lokalt på vägsträckor där beläggningen är i dåligt skick.

"Också i år har de belagda vägarna lidit av vinterns omväxlande och regniga väder", säger trafikstyrningsexperten Tuomas Österman. "Efter vintern finns det många sprickor, hål och andra skador i beläggningen, som man måste se upp för."

Smarta bilister anpassar sig efter förhållandena, håller ett säkert avstånd och tar hänsyn till andra trafikanter

Det är viktigt att beakta väglagsförhållandena. Vid dåligt väglag kan en säker situationshastighet förutsätta betydligt lägre hastigheter än vad trafikmärkena tillåter.

Det är skäl att komma ihåg att i och med att hastigheterna ökar, blir också bromssträckorna längre fastän väglaget är gott. Risken för upphinnandeolyckor minskar betydligt genom att hålla ett tillräckligt säkerhetsavstånd.

Våren innebär också att antalet fotgängare och trafikanter ökar på landsvägarna. Det är viktigt att beakta i synnerhet cyklisternas och mopedisternas säkerhet. Bilförarna är skyldiga att ge dem tillräckligt med utrymme vid möte eller omkörning samt undvika att stänka ner dem. På våren kan förhållandena vid vägkanten länge vara sämre än på själva körbanan.

Hjortdjuren börjar också röra på sig mera under våren. Om du upptäcker till exempel en älg i trafiken, sakta farten och bered dig på att vid behov kunna stanna snabbt. Risken för älgolyckor är störst just före solnedgången.

Ytterligare information:

trafikstyrningsexpert Tuomas Österman, Trafikverket, tfn 029 534 3630, tuomas.osterman(at)trafikverket.fi

trafiksäkerhetschef Auli Forsberg, Trafikverket, tfn 029 534 3903 auli.forsberg(at)trafikverket.fi

Trafikverkets kommunikation: viestinta(at)liikennevirasto.fi

 

Trafikverket möjliggör fungerande, effektiva och trygga resor och transporter.
www.trafikverket.fi 
www.facebook.com/liikenneverkossa
www.twitter.com/liikennevirasto

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs