Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Viidennes dieselautomalleista EU-tavoitteessa

Trafi

Viidennes dieselautomalleista EU-tavoitteessa

Julkaistu: 15.07.2010 klo 12:00
Julkaisija: Trafi

Suomessa uusina myynnissä olevista henkilöautomalleista lähes 14 prosenttia saavuttaa EU:n tavoitteleman enintään 130 g/km hiilidioksidipäästörajan. Kaikkiaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ylläpitämässä EkoAKE-palvelussa on lähes 6 100 automallia.

Suomessa uusina myynnissä olevista henkilöautomalleista lähes 14 prosenttia saavuttaa EU:n tavoitteleman enintään 130 g/km hiilidioksidipäästörajan. Kaikkiaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ylläpitämässä EkoAKE-palvelussa on lähes 6 100 automallia.

Dieselmalleista tavoitteeseen pääsee melkein viidennes ja bensa-autoista lähes 9 prosenttia. Uusina myynnissä olevista automalleista lähes 2 900 on dieseleitä ja bensakäyttöisiä on puolestaan 3 200 mallia. Muilla käyttövoimilla toimivia malleja on myynnissä vähän yli kymmenen.

Energiamerkintä helpottaa automallien vertailua

Henkilöautojen energiamerkintä helpottaa auton ostoa harkitsevaa vertailemaan eri mallien polttoaineen kulutusta, päästöjä, käyttökustannuksia ja verotusta. Trafin EkoAKE-palvelussa on tiedot kaikista uusina Suomessa myytävistä henkilöautomalleista. Energiamerkinnän voi katsoa kukin automallin omalta sivulta.

Energiamerkinnässä on jääkaapeista tuttuun tapaan seitsemän luokkaa eli A-G ja värit vihreästä keltaisen kautta punaiseen. Vihreän rajana on 130 g/km. Energiamerkinnästä löytyy myös auton massan mukainen EU:n asettama kyseisen mallin mukainen hiilidioksidipäästön tavoitetaso.

EU suunnittelee direktiivimuutosta, jonka myötä uuden myynnissä olevan auton tuulilasissa tai muuten lähellä pitäisi aina olla energiamerkintä. Suomessa energiamerkinnän käyttö autoliikkeissä myytävissä autoissa on toivottavaa, mutta ei pakollista. Voimassa olevan direktiivin mukaan autoliikkeissä on autojen lähellä tai tuulilasissa kuitenkin oltava kulutusmerkintä.

Helsingissä etuja vähän päästäville
Helsingin kaupunki suunnittelee etuja autoille, joiden hiilidioksidipäästö on alle 100 g/km ja muut säännellyt päästöt EURO5-tasoa. Suunnitelman mukaan kriteerit täyttävät autot saisivat pysäköidä puoleen hintaan yleisillä liikennealueilla. Ne saisivat myös oman vyöhykkeensä asukas- ja yrityspysäköintitunnuksen puoleen hintaan.

Lisätietoja
www.trafi.fi/ekoautoilu
www.trafi.fi/ekoake
viestintäpäällikkö Elina Uotila, puh. 020 618 5206, 050 566 4738, elina.uotila(at)trafi.fi
ympäristöjohtaja Katja Lohko, puh. 020 618 6077, 0400 142 710, katja.lohko(at)trafi.fi

---
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi vastaa liikennejärjestelmän sääntely- ja valvontatehtävistä, kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta ja edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä. Se muodostettiin vuoden 2010 alussa liittämällä yhteen Ajoneuvohallintokeskus AKE, Ilmailuhallinto, Merenkulkulaitoksen meriturvallisuustoiminto ja Rautatievirasto.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs