Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Veneilyonnettomuuksissa kuolleiden määrä väheni reilusti

Trafi

Veneilyonnettomuuksissa kuolleiden määrä väheni reilusti

Tiedote.
Julkaistu: 07.02.2013 klo 09:06
Julkaisija: Trafi

Vuosi 2012 sujui vesiliikenteen näkökulmasta keskimääräistä paremmin. Viime vuonna vesiliikenneonnettomuuksissa menehtyi ennakkotietojen mukaan 42 henkilöä, kun vuosina 2008-2011 keskimäärin on kuollut noin 55 henkilöä.

”Kuolemaan johtaneiden vesiliikenneonnettomuuksien määrän lasku on todella positiivinen uutinen”, painottaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ryhmäpäällikkö Kimmo Patrakka: ”Veneilyonnettomuuksien muoto noudattelee yhä tuttua kaavaa; keski-ikäinen, alkoholia nauttinut mies moottori- tai soutuveneellä sisävesillä. Mutta toivottavasti onnettomuuksien määrän lasku ei mene vain kylmän kesän piikkiin, vaan kertoo siitä, että yhä useampi keski-ikäisistäkin veneilijöistä on omaksunut turvallisuushakuisemman toimintatavan eli pelastusliivit pysyvät päällä ja viina pullossa veneillessä.”

Vuonna 2012 kaikki kuolemaan johtaneet vesiliikenneonnettomuudet tapahtuivat huviveneilyssä. Onnettomuuteen johti lähes kaikissa tapauksissa veneen kaatuma tai kallistuma.

Onnettomuuksien syynä toimintavirhe tai alkoholi

Vesiliikenneonnettomuudet johtuivat yleisimmin toimintavirheestä, kuten liian suuresta tilannenopeudesta, puutteellisista navigointitaidoista tai veneenhallinnasta. Neljänneksessä tapauksia onnettomuuden syynä oli kipparin humalatila.

Inhimillisten tekijöiden lisäksi myös sääolosuhteilla oli vaikutusta 8 onnettomuuteen. Tekninen vika ei ollut syynä yhdessäkään kuolemantapauksessa.

”Kipparin toimintavirheiden karsiminen on kuolemaan johtaneiden veneilyonnettomuuksien vähentämisessä avainasemassa ja veneilijöiden kannattaakin kehittää omaa osaamistaan erilaisilla kursseilla”, muistuttaa yksikönpäällikkö Ville Räisänen: ”Ratkaisua pienillä veneillä liikkuvien turvallisuuden parantamiseen tuskin löydetään pakollisesta veneajokortista, joten jokaisen veneilijän tulisikin kiinnittää vapaaehtoisesti huomiota omaan osaamiseensa.”

Ennakkotilasto vesiliikenneonnettomuuksista 2012 on kokonaisuudessaan Trafin nettisivuilla http://www.trafi.fi/palvelut/tilastot/merenkulku. Lopulliset tilastot julkaistaan touko-kesäkuussa 2013. Tilastot perustuvat poliisin tietoon tulleisiin vesiliikenneonnettomuuksiin.

Trafi on mukana myös huomenna alkavilla Venemessuilla Helsingin messukeskuksessa. Trafin veneilyturvallisuuden asiantuntijat tavoittaa viranomaisten yhteisosastolta 3A29.

Lisätietoja:
ryhmäpäällikkö Kimmo Patrakka, puh. 029 534 6450, kimmo.patrakka(at)trafi.fi (veneilyturvallisuus ja venetekniikka)
yksikönpäällikkö Ville Räisänen, puh. 029 534 6457, ville.raisanen(at)trafi.fi (veneilylainsäädännön kehitys)
erityisasiantuntija Pasi Kilpelä, puh. 029 534 6053, pasi.kilpela(at)trafi.fi (tilastot)

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs