Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Världens första nationella utredning om automatiserad körning klar – Finland i spetsen för utvecklingen

Liikennevirasto

Världens första nationella utredning om automatiserad körning klar – Finland i spetsen för utvecklingen

Pressmeddelande.
Publicerad: 14.04.2016 kl. 09:00
Utgivare: Liikennevirasto

I "Färdplanen och åtgärdsprogrammet 2016–2020 för automatisering av vägtrafiken" som nu blivit klara, föreslås ett stort antal åtgärder som indelats i fem grupper. Dessa är infrastruktur, vägens överbyggnad och utrustning, fordonets system, tjänster och funktioner samt föraren.  Enbart för åren 2016–2017 har det samlats över hundra åtgärdsförslag – det finns alltså mycket att göra.

"Detta är världens första nationella utredning om ett program gällande automatiserad körning. De åtgärder i programmet som direkt berör vägnätet inriktar sig på vägmarkering, positionsbestämning, dataöverföring mellan fordonet och infrastrukturen", säger Risto Kulmala, ledande ITS-sakkunnig vid Trafikverket.

Trafikverket och Trafi initierade redan 2015 utarbetandet av färdplanen och åtgärdsprogrammet för automatisering av vägtrafiken och för att göra de utredningar som behövdes. Teknologiska forskningscentralen VTT Ab valdes för att utföra detta arbete. Därtill har representanter för över hundra affärsföretag och offentliga organisationer gjort sin insats genom att delta i olika workshoppar.

"I arbetet reflekterade man också mycket över saken ur förarens samt fordonets och de därtill hörande systemens synvinkel. Exempel på dessa är förarutbildning, körrätt, tillgången på fordonsutrustning och egenskapsinformation, trygg dataanvändning samt tekniskt godkännande av fordonet", säger Anna Schirokoff, ledande sakkunnig vid Trafi.

Enligt kommunikationsministeriets riktlinjer ska Finland gå i spetsen när det gäller att vara förberedd på vägtrafikens automatisering och hur möjligheterna som öppnar sig genom detta kunde utnyttjas.  Automationen inom vägtrafiken avancerar snabbt då man utnyttjar bilarnas sensorer och olika stödsystem för föraren. Trafikmyndigheterna har en framträdande roll som möjliggörare för automatiserad körning.

Rapport:
Aki Lumiaho och Fanny Malin: Tieliikenteen automatisoinnin etenemissuunnitelma ja toimenpideohjelma 2016–2020

Ytterligare information:
Risto Kulmala, ledande ITS-sakkunnig, tfn 029 534 3872 eller fornamn.tillnamn@trafikverket.fi
ledande sakkunnig Anna Schirokoff, tfn 029 5345 268 eller fornamn.tillnamn@trafi.fi

Trafikverket möjliggör fungerande, effektiva och trygga resor och transporter.
www.trafikverket.fi 
www.facebook.com/liikenneverkossa
www.twitter.com/liikennevirasto

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs