Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Uuden katsastuslain vaikutukset ensimmäisenä vuonna olleet vähäisiä

Trafi

Uuden katsastuslain vaikutukset ensimmäisenä vuonna olleet vähäisiä

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2015 klo 15:13
Julkaisija: Trafi

 

Uusi ajoneuvojen katsastustoiminnasta annettu laki tuli voimaan 1.7.2014. Uuden lain vaikutukset ovat ensimmäisenä vuonna olleet vähäisiä, mutta uudistukselle asetetut tavoitteet näyttävät pääasiassa toteutuneen.

Uuden katsastuslain keskeisiä tavoitteita oli hintojen nousun hillitseminen. Henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastuksen osalta tavoite näyttää toteutuneen, sillä määräaikaiskatsastuksen keskimääräiset hinnat ovat muutamia prosentteja alhaisempia kuin lain voimaantullessa.

Kevyiden ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksille nyt enemmän paikkoja

Katsastuslain uudistuksessa tavoiteltiin lisäksi palvelujen tarjonnan ja kilpailun lisääntymistä sekä katsastuspalvelujen saatavuuden varmistamista. Kevyiden ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksia tarjoavien toimipaikkojen määrä kasvoikin 6 % (26 toimipaikkaa). Sen sijaan raskaiden ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksia tarjoavien toimipaikkojen määrä väheni 5 %. Silti raskaiden ajoneuvojen katsastuspalveluja tarjoavia toimipisteitä on edelleen lähes 400 eli yksi toimipaikka noin 280 kuorma- tai linja-autoa kohti.

Suomalaisista 93 % asuu enintään 20 km:n etäisyydellä lähimmästä määräaikaiskatsastuksia tarjoavasta katsastustoimipaikasta. Yli 100 km:n matka lähimmälle katsastustoimipaikalle on 1 500 suomalaisella, jotka asuvat pohjoisimmassa Lapissa.

Katsastustoimipaikkojen keskinäiset laatuerot näyttävät pienentyneen

Trafin arvion mukaan katsastustoiminnan laadussa ei ole tapahtunut suuria muutoksia, mutta katsastustoimipaikkojen keskinäiset laatuerot näyttävät pienentyneen.

Katsastuslain uudistus on mahdollistanut auton huoltamisen, korjaamisen ja määräaikaiskatsastuksen samalla kertaa samassa paikassa. Kovin laajasti tätä mahdollisuutta ei ole vielä hyödynnetty, sillä vain 13 katsastustoimipaikassa harjoitetaan myös ajoneuvojen korjaus- tai huoltotoimintaa.  Järjestelmä näyttää toimivan hyvin eikä Trafille ole tullut asiakasreklamaatioita näiden katsastustoimipaikkojen katsastustoiminnasta.   

Lisätietoja:
osastopäällikkö Toni Pallaspuro, toni.pallaspuro(at)trafi.fi, p. 029 5345 395, Twitterissä @TPallaspuro

Uusi ajoneuvojen katsastustoiminnasta annettu laki tuli voimaan 1.7.2014. Trafi seuraa lakiuudistuksen vaikutusta puolivuosittain liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta. Trafi julkaisi 12.11.2015 toisen seurantaraportin katsastuslain uudistuksen vaikutuksista: Katsastuslain uudistuksen seuranta – toinen seurantaraportti. Loppuraportti muutoksen vaikutuksesta julkaistaan loppuvuonna 2016.

Trafi on liikenteen viranomainen ja liikennealan vahva asiantuntija, joka toimii rohkeasti vastuullisen liikenteen puolesta. www.trafi.fi, twitter.com/Trafi_Finlandfacebook.com/Trafi.Finland, instagram.com/trafi_finland/

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs