Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Turun kaupunginhallitus käsittelee liikennepolitiikan uudistusta

Turun kaupunki

Turun kaupunginhallitus käsittelee liikennepolitiikan uudistusta

Tiedote.
Julkaistu: 13.05.2016 klo 14:30
Julkaisija: Turun kaupunki

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Turun kaupungilta lausuntoa liikennekaariluonnoksesta. Uudella liikennekaarella muutettaisiin nykytilaa, jossa liikenteen markkinat ovat vahvasti säänneltyjä ja julkisin toimin ohjattuja. Samalla edistettäisiin liikennepalveluiden syntymistä asiakaslähtöisesti, markkinaehtoisesti ja terveen kilpailun pohjalta.

Liikennekaaren suurimmat vaikutukset liittyvät nykyiseen taksijärjestelmään ja suurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteeseen. Taksien kiintiö-, asemapaikka- ja enimmäishintasääntelystä luovuttaisiin ja taksiluvan saamisedellytyksiä kevennettäisiin. Joukkoliikenteen osalta keskeisin muutos on, että bruttosopimuksella kilpailutetulla joukkoliikenteellä ei olisi enää yksinoikeussuojaa.

Joukkoliikenteessä toimiva nykytilanne, taksilupien sääntelystä voidaan luopua

Nykyisin suuret kaupunkiseudut käyttävät joukkoliikenteen hankinnassa bruttosopimuksia. Menettely tarkoittaa sitä, että seudullinen joukkoliikenneviranomainen järjestää, suunnittelee ja kilpailuttaa joukkoliikenteen kokonaisuuden. Turun kaupunkiseudulla yhteisen joukkoliikenneviranomaisen järjestämä liikenne on ollut menestys: Fölin alkamisen myötä matkamäärä on kasvanut 20 %, lippujen hinnat ovat aiempaa edullisemmat, palveluntarjonta on hyvä ja kalusto laadukas.

Föli-alueella joukkoliikenne järjestetään asiakaslähtöisesti ja terveen kilpailun pohjalta tasapuolisella ja kaikille avoimella kilpailutuksella.

Kaupunginhallitukselle esitettävässä lausunnossa todetaan, että bruttoliikenteen yksinoikeussuoja tulee kirjata lakiin ja siten säilyttää toimiva nykytilanne. Muutoin valtio vähentää kaupunkien itsemääräämisoikeutta ja mahdollisuutta kestävän yhdyskuntarakenteen kehittämiseen, heikentää kaupunkien taloutta ja ennen kaikkea vähentää kaupunkilaisten saamia joukkoliikennepalveluja.

Taksiliikenteen osalta lausuntoehdotuksessa todetaan, että tarveharkintaan perustuvasta taksilupien enimmäismäärän sääntelystä olisi perusteltua luopua. Lupamäärien lisäys suuremmilla paikkakunnilla on vuosikymmenten saatossa ollut erittäin hidasta, vaikka väestönlisäys suurille kaupunkiseuduille on samaan aikaan ollut merkittävää. Taksilupien enimmäismäärän sääntelystä luopuminen parantaisi taksipalvelujen saatavuutta.

Asiakkaiden turvallisuuden ja viranomaisvalvonnan tehokkuuden takaamiseksi taksiliikenteen harjoittamisen luvanvaraisuudesta ei kuitenkaan olisi syytä luopua.

Turun kaupunginhallitus käsittelee lausuntoa maanantaina 16.5.2016.

Lisätiedot:  Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen, puh. 050 5590 222, jarkko.virtanen@turku.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs