Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Turun kampus ja tiedepuistosta halutaan uudenlaisen kaupunkikehityksen malliesimerkki

Turun kaupunki

Turun kampus ja tiedepuistosta halutaan uudenlaisen kaupunkikehityksen malliesimerkki

Kutsu.
Julkaistu: 10.06.2016 klo 11:09
Julkaisija: Turun kaupunki

Kupittaalle muodostuvasta kampus ja tiedepuistosta luodaan osallistavilla palvelumuotoilun menetelmillä rohkeasti uutta kokeileva kaupunkialue. Suunnitteluun kutsutaan mukaan kaikki alueen avaintoimijat.

     Media on tervetullut ensimmäiseen Open Call -tilaisuuteen,
     jossa avataan ja luodaan kärkiteemoja Turun kampus ja tiedepuiston suunnittelulle.

     Aika: Torstai 16.6.2016 klo 13.00 - 16.30


     Paikka: Yrityspalvelupiste Potkuri, ICT-City, Joukahaisenkatu 3, A-porras, Turku

Kupittaan ympäristöstä on muodostunut 2000-luvulla vahva osaamiskeskittymä, jossa sijaitsevat paitsi korkeakoulut monet elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysyksiköt. On kansainvälisestikin harvinaista, että kaupungin koulutus-, tutkimus- ja kehitystoiminta on keskittynyt näin tiiviille alueelle, keskustan välittömään läheisyyteen ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle. Kupittaan alueen liikennevirrat ovat Turun vilkkaimpia ja työpaikkojen määrä on kasvanut nopeammin kuin missään muualla Turussa.

– Turun kampus ei ole rakennus tai joukko rakennuksia vaan laajempi kokonaisuus, johon korkeakoulualueiden lisäksi kuuluvat elinkeinoihin, osaamiseen, liikkumiseen ja digitalisaatioon liittyvät isot ratkaistavat asiat, sanoo Turun kampus ja tiedepuiston hankejohtajana toimiva kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Liikkuminen on osa palveluketjua

Kampus ja tiedepuisto -hankkeen tavoitteena on alueen palveluiden, asumisen, liikenteen ja julkisen kaupunkitilan innovatiivinen kehittäminen yhteistyössä muun muassa yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Kehittämistyössä on keskeistä digitalisaation ja älyratkaisujen hyödyntäminen sekä alueen logistisen saavutettavuuden vahvistaminen. Erityisen tärkeää on Tunnin juna -hanketta tukeva matkaketjujen integrointi ja liikkumisen kehittäminen.

– Jos juna tuo pääkaupunkiseudulta tunnissa Kupittaan asemalle, yhteyden todellinen hyöty realisoituu vasta kun myös matka asemalta määränpäähän on nopea. Kun logistiikka on kunnossa, kampus ja tiedepuiston alueella lisää matka-aikaa kertyy vain viitisen minuuttia, Hintsanen korostaa.

Liikkumisen ja palveluiden kokonaisuuteen kuuluvat myös kampusalueen toiminnallinen integrointi keskustaan sekä ympärivuotisesti ja -vuorokautisesti vetovoimaisen kaupunkiympäristön luominen Kupittaalle. Uutta luovia ratkaisuja näihin etsitään monialaisesti.   

– Hankkeessa haetaan yhdessä tekemisen ja kumppanuuden mallisuorituksia. Lähtökohdat ovat samat kuin palvelumuotoilussa: tavoitteet ja valittavat toimintamallit määritellään yhdessä osallisten kanssa, jotta lopputulos on käyttäjiensä näköinen, Hintsanen kertoo.

Kupittaata kehitetään laajalla yhteistyöllä

Turun kampus ja tiedepuistoa kehitetään kotimaisten ja kansainvälisten yhteistyöhankkeiden avulla. Baltic Urban Lab –hankkeessa tutkitaan ja kehitetään kaupunkirakenteen sisällä sijaitsevien muuntuvien maankäytön alueiden eli ns. brownfield-alueiden suunnittelu- ja kumppanuuskäytäntöjä. Hankkeessa painotetaan – aivan kuten Turun strategiassakin – yksityisten ja julkisten toimijoiden kumppanuuksien edistämistä sekä kaupunkiuudistusta tukevia älykaupungin ratkaisuja. Kaupunkien välisessä yhteistyössä ovat mukana Turku, Tallinna, Riika ja Norrköping.

Toukokuun lopulla käynnistyi Turku Kampus Upgrade -ideakilpailu, jonka tarkoituksena on kampusalueen kehittämisideoiden ja toteutukseen etenevien esitysten löytäminen. Kilpailu on suunnattu opiskelijoille, alueelle palveluita tuottaville yrityksille sekä palvelumuotoilijoille ja arkkitehtitoimistoille. Kilpailuun voi osallistua 11.11.2016 asti sivuilla: http://kampusupgrade.turkuamk.fi.

Lisätiedot:

Open Call -tilaisuudesta:
Erityisasiantuntija Janne Mustonen, p. 050 558 9539, janne.mustonen@turku.fi

Turun kampus ja tiedepuisto -hankkeesta:
Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, p. 050 558 9264, timo.hintsanen@turku.fi

Turun kampus ja tiedepuisto on yksi Turun kaupungin neljästä kärkihankkeesta. Muut kärkihankkeet ovat keskustan kehittäminen, palveluohjauksen uudistaminen sekä kaupungin palvelujen digitalisointi. Kärkihankkeet on johdettu Turun kaupunkistrategiasta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs