Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » "Tuhon teiltä kunnon teille"

"Tuhon teiltä kunnon teille"

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2011 klo 09:04
Julkaisija: Tietoputki Oy

Tiemäärärahojen tasokorotus hallitusohjelmaan

Auto- ja Tieforum, johon kuuluu 27 tieliiikenteen kanssa tavalla tai toisella tekemisissä olevaa yhdistystä, on toimittanut pari viikkoa sitten kaikille kansanedustajille kirjelmän, jossa vaaditaan kunnon tasokorotusta tiestömme ylläpito- ja korvausinvestointeihin.

Valtaosa kansanedustajista on sitä mieltä, että tiestömme on luvattoman huonossa kunnossa, ja tilanne vain pahenee kiihtyvällä vauhdilla. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa tuhota yli 15 miljardin arvoista kansallisomaisuuttamme. Miksi?  Hyvinvoinnin kasvu edellyttää talouden kasvua, jolloin syntyy lisää jaettavaa. Hyvässä kunnossa oleva tiestö on talouselämän logistinen tukijalka. Harvaanasutussa maassame ylivoimaisesti suurin osa tavara- ja henkilöliikenteestä kulkee kumipyörien päällä nyt ja tulevaisuudessa. Myös ihmisten on päästävä likkumaan turvallisesti niin taajamissa kuin maaseudulla.

Meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa sovitaan vaalikauden menoille kehykset. Muutosten tekeminen vuotuisiin talousarvioihin on kehysbudjetoinnin aikana osoittautunut hankalaksi. Tiemäärärahat ovat pysyneet kymmenkunta vuotta entisellään. Inflaation myötä ostovoimasta on kadonnut lähes kolmannes, joten todellisuudessa tiemäärärahat ovat vuodesta toiseen huolestuttavasti pienentyneet. Tiemäärärahat ovat joutuneet eräänlaiseen ”noidankehään”. Kun on ollut taloudellisesti huonot ajat, ei ole voitu rahanpuutteen vuoksi lisätä määrärahoja, ja vastaavasti noususuhdanteen aikana ei ole panostettu, kun on väitetty alan ylikuumentuvan.

Muodostettava hallitus on kovien haasteiden edessä. Olemme kuitenkin vakuuttuneita siitä, että tiestömme kuntoonlaitto on kannattava investointi tulevaisuuteen. Vain kasvavan talouden kautta syntyy hyvinvointia. Huonokuntoiset tiet jarruttavat talouden kasvua, ja ne aiheuttavat logistisia ongelmia, kasvattavat polttoaine- ja kalustokuluja ja lisäävät ympäristön saastumista.

Uskomme, että kansanedustajat ryhtyvät tällä kertaa sanoista tekoihin ja kirjaavat tiemäärärahoihin tuntuvan tasokorotuksen hallitusohjelmaan. Kirjaus tulisi toteuttaa niin, että tiemäärärahat ”korvamerkitään” siten, että ylläpito- ja korvausinvestointiin saadaan kunnon tasokorotukset tinkimättä jo sovittujen uusien väylien rakentamisaikatauluista.

Auto- ja Tieforum
psta Heikki Peutere
gsm 0500 433 631

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs