Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Trafiken inför julen är livligast dagen före julafton

Liikennevirasto

Trafiken inför julen är livligast dagen före julafton

Pressmeddelande.
Publicerad: 21.12.2015 kl. 12:22
Utgivare: Liikennevirasto

Trafiken inför julen antas vara livligast tisdag 22.12 och onsdag 23.12. Trafikmyndigheterna hoppas att resenärerna tar med den rätta julkänslan, visar tålamod och kommer ihåg säkerhetsavstånden. Jultrafiken inleds, som det nu ser ut, i milt och regnigt väder.

Trafiken är under julen livlig för årstiden, även om trafikmängderna bara är hälften av till exempel midsommartrafiken. I år väntas inga svåra trafikstockningar på landsvägarna. Det varierande vädret och väglaget samt mörkret kan ändå göra resandet långsammare och öka risken för olyckor.

Trafiken inför julen blir livligare tisdag 22.12

Trafiken inför julen antas öka från och med klockan 13 tisdag 22.12 och fortsätta livlig ända fram till klockan 19. Jultrafiken antas vara som livligast dagen före julafton, onsdag 23.12, i synnerhet mellan klockan 11 och 17. De livligast trafikerade vägarna är vägarna ut från Helsingfors mot Tavastehus, Lahtis och Borgå.

"Hastigheterna kan sjunka en aning på huvudvägarna i södra Finland, och det kan bildas korta köer också nära de stora städerna under de livligaste timmarna. Trafiken löper sannolikt bra om väglaget är normalt och inga trafikolyckor sker", säger trafikcentralschef Marketta Udelius.

Under dagarna före jul förekommer det, utöver den långväga trafiken, rikligt med trafik för att uträtta ärenden. På själva julafton förekommer det stora mängder kortväga trafik och trafik till gravgårdarna.

Att hålla säkerhetsavstånd och ta det lugnt är viktigt också i jultrafiken

Man kan undvika mycket besvär genom att planera resan noggrant på förhand. Det lönar sig till exempel att överväga att ge sig i väg några timmar tidigare eller senare för att undvika rusningstopparna. Att starta några timmar senare kan ha stor inverkan på reskomforten, eftersom man inte behöver köa.

"Det lönar sig också att komma ihåg att det inte är någon idé att köra om ifall kön är sammanhängande. Resan går inte snabbare för det, snarare tvärtom. Medelhastigheten för hela trafikströmmen sjunker, när de som kör i kön måste sakta in för att släppa omkörarna tillbaka i kön. Detta ska man särskilt komma ihåg på sträckor med omkörningsfält" påminner Jussi Pohjonen vid Trafi.

Trafikskyddet skulle dessutom gärna förse alla som ger sig ut i jultrafiken med ett säkerhetsavstånd. Säkerhetsavståndet gör trafiken smidigare och säkrare för alla.

"För korta avstånd kan leda till påkörning bakifrån och i värsta fall till en kedjekrock. Det är därför viktigt att se till att avståndet till den som kör framför är tillräckligt. Ett tillräckligt säkerhetsavstånd gör att man inte behöver köra på den framförkörandes villkor, samtidigt som man bättre kan förutse olika situationer", säger utvecklingschef Antero Lammi vid Trafikskyddet.

Också polisen påminner om att man förutom den rätta julkänslan ska reservera tillräckligt med tid för resan, för att alla ska ha det tryggt och trevligt på vägen.

"Polisen övervakar säkerheten i vägtrafiken också under julen. Kom ihåg att använda säkerhetsbälten och bilbarnstolar samt reflexer", påminner polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen.

Returtrafiken är som livligast 27.12

Returtrafiken fördelas ganska jämnt från och med annandag jul. Söndag 27.12 är returtrafiken som livligast. Trafiken ökar genast på söndagsmorgonen och är livlig ända fram till kvällen. Trafiktoppen infaller mellan klockan 12 och 20. Den livligaste sträckan finns på riksväg 4 från Lahtis mot Helsingfors.

Kolla väderprognoserna och varningarna före resan

Enligt meteorologiska institutets jourhavande meteorolog inleds trafiken inför julen i milt väder. Molnigheten är riklig och flera regnområden drar över landet före jul. I landets södra och västra delar kommer nederbörden främst i form av vatten, i öster och norr också som slask och snö. I södra Finland hålls temperaturen före jul huvudsakligen på plus.

På grund av det varierande väglaget är det skäl att kontrollera de senaste väderuppgifterna och de gällande varningarna från Meteorologiska institutets webbsidor www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset före resan. Också via radion informeras om trafiken och väglagsförhållandena.

Man kan kolla trafikläget i realtid och bilderna från väglagskamerorna via Trafikverkets tjänst Trafikläget http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Ytterligare information

Jultrafiken inom huvudstadsregionen:
Helsingfors vägtrafikcentral,
tfn 020 637 3328

Jultrafiken i övriga landet:
Tammerfors vägtrafikcentral,
tfn 020 637 3330

Ledande sakkunnig
Jussi Pohjonen,
Trafi,
tfn 029 5345 310,
jussi.pohjonen(at)trafi.fi
Twitter @JussiPohjonen

Polisinspektör
Heikki Ihalainen,
Polisstyrelsen
tfn 0295 481756.

Utvecklingschef
Antero Lammi,
Trafikskyddet,
tfn 020 7282 346

Meteorologiska institutet
ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
twitter.com/meteorologit

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs