Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Trafi julkisti kokonaiskuvan liikenteen turvallisuuden ja ympäristön tilasta

Trafi

Trafi julkisti kokonaiskuvan liikenteen turvallisuuden ja ympäristön tilasta

Tiedote.
Julkaistu: 03.10.2012 klo 11:00
Julkaisija: Trafi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kokoaa ja analysoi tietoa liikennejärjestelmän turvallisuustilanteesta ja ympäristön tilasta. Helsingin musiikkitalolla 3.10.2012 järjestetyssä Vastuullinen liikenne –foorumissa Trafi julkisti ensimmäistä kertaa kattavan kuvan liikenteen turvallisuuden ja ympäristön tilasta.

Tämänhetkisen tilakuvan mukaan Suomen liikennejärjestelmän turvallisuus- ja ympäristötavoitteita ei tulla kaikilta osin saavuttamaan nykyisillä toimenpiteillä. Kokonaisvaltaisella liikennejärjestelmän kehittämisellä voidaan päästä parhaaseen lopputulokseen kaikista näkökulmista katsottuna.

Liikenteen merkitys elinkeinona ja työllistäjänä on Suomessa suuri. Vaakakupissa painavat myös mm. liikenneonnettomuudet, ympäristö­vahingot ja liikenteen päästöt. ”Turvallisuuden, ympäristöystävällisyyden ja taloudellisuuden on oltava tasapainossa”, Trafin pääjohtaja Kari Wihlman painotti Vastuullinen liikenne -foorumissa. Toiminnallaan Trafi haluaa omalta osaltaan tukea elinkeinoelämän, liikennejärjestelmän ja koko yhteiskunnan kehittämistä.

Riskit ja kehittämistoimenpiteet liikennemuodoissa erilaisia

Tieliikenteessä Suomen sijoitus turvallisuuskehityksessä on toimenpiteistä huolimatta heikentynyt ja Suomen asema on laskenut muihin EU-maihin verrattuna. Turvallisuus- kuin ympäristötavoitteiden saavuttamista helpottaa autokannan uusiutuminen ja analyysiin perustuva toiminnan suuntaaminen oikeisiin kohteisiin.

Kaupallisessa ilmailussa onnettomuudet ovat harvinaisia, mutta kiristyvä kilpailu voi johtaa toisenlaiseen kehitykseen. Panostus turvallisuus- ja ympäristöjohtamisjärjestelmien kehittämiseen sekä yritysjohdon sitouttaminen turvallisuusjohtamiseen ovat tehokkaita keinoja turvallisuustason säilyttämiseksi. 

Merenkulun turvallisuuden tila on pysynyt ennallaan, vaikka liikenne on kasvanut. Turvallisuuden parantamiseksi on ensisijaisesti panostettava koulutukseen, merenkulun ja veneilyn turvallisuuskulttuurin kehittämiseen sekä kansainväliseen vaikuttamiseen.

Rautatieliikenteen turvallisuudessa Suomi on Euroopan keskikastia, vaikka vakavia onnettomuuksia sattuukin vähän. Suurin osa onnettomuuksista on allejääntejä ja tasoristeysonnettomuuksia. Vaaratilanteiden raportointia kehittämällä saadaan tietoa toimenpiteiden kohdentamiseksi.

Vastuullinen liikenne edellyttää laajaa yhteistyötä yli rajojen

Tiiviissä yhteistyössä muiden liikenteen toimijoiden kanssa Trafi pystyy ennakoimaan, kehittämään ja analysoimaan liikenne­järjestelmän tilaa sekä turvallisuuden että ympäristön kannalta. Trafin toimintakenttään kuuluu ainoana Suomessa kaikkien liikennemuotojen viranomaistehtäviä, mikä mahdollistaa eri liikennemuotojen parhaiden käytäntöjen kierrättämisen.

Liikenteen toimijakenttä on laaja ja yhä kansainvälisempi. ”Vastuullisen liikennekulttuurin saavuttamiseksi keskeistä on toimia yhdessä yli rajojen − niin hallinnon, liikennemuotojen kuin valtioidenkin näkökulmasta”, pääjohtaja Wihlman korosti: ”Säädökset muuttuvat, ja mikäli emme ole aktiivisesti mukana vaikuttamassa asioihin, muut päättävät meidän puolestamme.”

 

Vastuullinen liikenne -foorumin avasi liikenneministeri Merja Kyllönen. Pääjohtaja Wihlman pureutui liikennejärjestelmän turvallisuus- ja ympäristötilaan, johon ottivat kantaa tulevaisuusnäkökulmasta tekniikan tohtori Anu Tuominen VTT:ltä, talouden puolesta toimistopäällikkö Samu Kurri Suomen Pankista ja vaikuttamisnäkökulmasta europarlamentaarikko Petri Sarvamaa. Helsingin yliopiston professori Kirsti Lonka tarkasteli asiaa vastuullisuuden ja EVAn johtaja Matti Apunen liikennemarkkinoiden näkökulmasta. Tilaisuuden päätti liikennejärjestelmän muutoksia pohtinut paneelikeskustelu.

Vastuullinen liikenne –foorumin esitykset ja materiaali löytyvät Trafin nettisivuilta www.trafi.fi/foorumi.


Lisätietoja:

pääjohtaja Kari Wihlman, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi,
p. 020 618 5200, kari.wihlman(at)trafi.fi
viestintäpäällikkö Reetta Salonen, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi,
p. 020 618 7051, reetta.salonen(at)trafi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs