Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Toispual vai tälpual – Föriä voi nyt seurata reaaliajassa netissä

Turun kaupunki

Toispual vai tälpual – Föriä voi nyt seurata reaaliajassa netissä

Tiedote.
Julkaistu: 01.07.2016 klo 09:25
Julkaisija: Turun kaupunki

Turun Aurajoen yli kulkevan Föri-kaupunkilautan liikkeitä voi nyt seurata kellontarkasti netissä. Turun kaupunki ja turkulainen Cerion Solutions ovat tuoneet rakastettuun jokilauttaan anturin, jonka avulla näkee, missä kohtaa jokea lossi kulkee ja ajoittaa oman matkansa sen mukaisesti. Förin kulkua voi seurata reaaliajassa verkkopalvelusta www.toispual.fi.

Föriin on alkukesän aikana asennettu anturi, joka on yksi sovellus kovaa vauhtia kehittyvästä IoT:stä eli Internet of Thingsistä. Anturi toimii GPS-paikannuksella ja on asennettu Förin ohjaushyttiin. Förin kulkuun anturi ei vaikuta millään tavalla.

Sovellus toimii verkossa ja on kirjamerkittävissä myös helposti esimerkiksi älypuhelimen kotinäytölle.

Förin älyllistäminen on Turun kaupungin ja turkulaisen teknologiayritys Cerion Solutions Oy:n yhteisidea. Cerion on kaupungin kumppani Turun mittavassa Tietojohtamisen hankkeessa, jossa etsitään keinoja kehittää kaupungin toimintaa digitalisaation eri keinoin.

Toispual.fi -palvelusta näkee Förin liikkeet reaaliajassa sekä ennusteen siitä, milloin lautta on kummallakin puolella jokea.

Cerionin toimisto on aivan Förin kupeessa, ja idea syntyikin Förin kulkua katselemalla.

– Vaikka lautan ylitys puolelta toiselle ei vie kuin vajaa kaksi minuuttia, on tuo aika monelle matkustajalle tärkeä, jotta ehtii esimerkiksi ajoissa bussiin vastarannalla. Nyt toispual.fi kertoo, milloin lautta on omalla puolella rantaa, kertoo Cerion Solutions Oy:n liiketoimintajohtaja Laura Laiho.

Palvelussa on myös tieto siitä, milloin Itäistä ja Läntistä Rantakatua kulkevat Föli-bussit ovat Förin kohdalla, kuinka monta ylitystä Föri on tehnyt edellisten päivien aikana ja kuinka pitkän matkan lautta on kulkenut tänään, kuukaudessa ja mihin kaupunkiin saakka se olisi jo matkannut kuluvan kuun aikana, jos se kulkisi vapaana.

Smart Citystä älyä ja iloa turkulaisille

Turun kaupunki on panostanut jo jonkin aikaa toimintansa ja kaupunkiympäristön älyllistämiseen.  Smart City -konseptilla Turku hakee älysovelluksia niin kaupungin tuottamiin palveluihin, liikkumiseen, energiaratkaisuihin kuin asumiseen.

Turku hakee aktiivisesti uusia tapoja uudistaa ja parantaa palveluitaan rakentamalla vahvaa yhteistyötä kaupungin ja yritysten kesken.

– Smart Cityyn kuuluu paitsi innovatiivinen ICT-teknologioiden hyödyntäminen, myös tahto tiedon avaamisesta julkiseksi ja sen jatkohyödyntämisestä erilaisiksi palveluiksi ja sovelluksiksi. Tästä Cerionin toispual.fi on erinomainen esimerkki. Palveluun liitetty bussiaikataulutieto on toteutettu kaupungin tarjoamalla avoimella datalla, sanoo Turun kaupungin strategia- ja kehittämisjohtaja Jussi Vira.

Föri on kevyen liikenteen kaupunkilautta, joka kulkee ympäri vuoden Aurajoen yli Tervahovinkadun (itäranta) ja Wechterinkujan (länsiranta) välillä, noin puoli kilometriä Martinsillasta Aurajoen suulle päin. Kyytiin mahtuu 75 matkustajaa ja matka joen yli kestää noin kaksi minuuuttia. Lossimatka on ilmainen. Lautta lähtee joen toiselta rannalta toiselle aina, kun uudet matkustajat ovat kyydissä.

Föri on Suomen vanhin jokapäiväisessä ammattiliikenteessä oleva kulkuneuvo. Nimi föri on väännös ruotsin kielen sanasta färja tai englannin kielen sanasta ferry. Föri on otettu käyttöön vuonna 1904.

www.toispual.fi
www.turku.fi/fori

Lisätietoja:

Jussi Vira
startegia- ja kehittämisjohtaja
Turun kaupunki
p. 050 486 7895
jussi.vira@turku.fi

Laura Laiho
Cerion Solutions Oy
Liiketoimintajohtaja, julkishallinto
p. 040 134 5191
laura.laiho@cerion.fi
www.cerion.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs