Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Suomen tieliikenteen turvallisuus heikentyi EU-maihin verrattuna keskimääräistä enemmän vuonna 2011

Trafi

Suomen tieliikenteen turvallisuus heikentyi EU-maihin verrattuna keskimääräistä enemmän vuonna 2011

Tiedote.
Julkaistu: 25.04.2012 klo 13:45
Julkaisija: Trafi

Vuosina 2001-2010 EU:n tieliikennekuolemat vähenivät 43 prosenttia eli keskimäärin 6 prosenttia vuodessa. Viime vuonna kehitys kuitenkin hidastui ja vähennystä oli vain 2 prosenttia. Suomessa tieliikennekuolemat puolestaan kääntyivät viime vuonna nousuun - teillämme kuoli 22 henkilöä eli 6 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuosien 2001-2010 aikana tieliikennekuolemat vähenivät Suomessa 37 prosenttia.

Latviassa ja Tanskassa tieliikenteen turvallisuus kehittyi viime vuonna edelleen suotuisasti. Sen sijaan Saksassa ja Ruotsissa, joden  turvallisuustilastot ovat olleet erittäin hyvät, tieliikennekuolemat kääntyivät nousuun. Tieliikennekuolemat lisääntyivät myös sellaisissa jäsenvaltioissa, joissa tieliikenneturvallisuus oli jo ennestään huonolla tolalla, esimerkiksi Puolassa ja Belgiassa. Euroopan teillä kuolee noin 85 ihmistä päivässä.

Vaikka autoilijoiden, jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja mopoilijoiden liikennekuolemat ovat vähentyneet EU:n alueella vuodesta 2001, moottoripyöräilijöiden liikennekuolemat ovat pysyneet ennallaan. Suomessa moottoripyöräilijoiden kuolemat vähenivät vuonns 2010, mutta nousivat taas vuonna 2011.

EU:n tieliikenneturvallisuuden toimintaohjelma vuosiksi 2011–2020

EU-komissio hyväksyi heinäkuussa 2010 suunnitelmia, joilla pyritään puolittamaan liikennekuolemien määrä Euroopan teillä seuraavien 10 vuoden aikana. Tieliikenneturvallisuuden toimintaohjelmassa esitetään erilaisia aloitteita, joilla pyritään parantamaan ajoneuvoja, infrastruktuuria ja tienkäyttäjien käyttäytymistä.

Toimintaohjelman seitsemällä strategisella tavoitteella

  • parannetaan kuorma- ja henkilöautojen turvallisuutta
  • parannetaan turvallisuutta maanteillä
  • kehitetään älykkäitä ajoneuvoja
  • tehostetaan ajo-opetusta ja ajokortin myöntämismenettelyä
  • parannetaan valvontaa
  • vähennetään tieliikenteessä loukkaantuvien määrää
  • kiinnitetään moottoripyöräilijöihin aiempaa enemmän huomiota.

Suomi on EU:n tapaan sitoutunut puolittamaan tieliikennekuolemat seuraavan kymmenen vuoden aikana. Pelkästään nykyisillä turvallisuustoimenpiteillä asetettua turvallisuustavoitetta ei tulla saavuttamaan.

Lisätietoja

EU-komission tiedote: Tieturvallisuus: EU:n tieliikennekuolemien vähentämisessä saavutettu edistys laski kahteen prosenttiin vuonna 2011
EU:n liikenneturvallisuusohjelmaan 2011–2020 sisältyvät toimenpiteet MEMO/10/343

osastonjohtaja Sami Mynttinen, puh. 020 618 5555, sami.mynttinen(at)trafi.fi
ylijohtaja Marko Sillanpää, puh. 020 618 5210, marko.sillanpaa(at)trafi.fi

Liitetiedostot

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs