Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Sido pienkuormasi oikein

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Sido pienkuormasi oikein

Tiedote.
Julkaistu: 08.05.2013 klo 10:51
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Raskaan liikenteen kuormaturvallisuuteen on viime aikoina kiinnitetty paljon huomiota, mutta kuinka moni kevytperäkärryjä autonsa perässä vetävä tietää, että kuormausta koskevat samanlaiset sidontamääräykset kuin raskaan kaluston osalta?

 – Keväällä kotitaloudet kuskaavat jätettä kaatopaikoille.  Jos kuormaa ei ole sidottu oikein, se on suuri turvallisuusriski muille tiellä liikkujille. Liian raskas peräkärryn kuorma keventää vetoauton takapäätä, jolloin sivuttaispito häviää ja auto saattaa lähteä holtittomasti heittelehtimään. Väärin sidottu kuorma voi olla hyvin tuhoisa myös itse vetoautolle, Jyväskylän ammattikorkeakoulun teknologiayksikön logistiikan laboratorioinsinööri Esko Vainio toteaa.

Esimerkkinä voidaan käyttää painekyllästettyä terassilautakuormaa. Yleisesti käytetty 28 mm x 120 mm x 5400 mm kokoinen lauta painaa noin 17,24 kg. Kun peräkärryn kokonaispaino on 750 kg  kärryn omapaino 180 kg vähennettynä, jää kärryn kantavuudeksi 570 kg.

Oikeaoppisen kuorman mukaan kevytperäkärryyn saa lastata maksimissaan 33 lautaa eli kolme kerrosta. Jotta peräkärry mahtuu kääntymään auton perässä, lautoja ei voida kuormata vetoaisan päähän asti, vaan puoleen väliin aisaa. Tästä johtuen kuorma kohottaa vetoauton takapäätä ilmaan peräti 124,8 kg voimalla, jolloin myös auton ajettavuus huononee huomattavasti.

Miten kuorma sidotaan oikein? Miten sidonta tehdään liikesuuntaa vastaan? JAMKin logistiikan henkilökunta yhteistyössä poliisin kanssa on lupautunut näyttämään vaihe vaiheelta kuinka kuorma sidotaan turvallisesti ja oikein. Ajankohtana on  keskiviikko 15.5. ja paikkana JAMKin pääkampus, Rajakatu 35.  Sovi tarkempi aika Esko Vainion tai Antti Vanhalan kanssa.

Lisätietoja:
Esko Vainio, laboratorioinsinööri, 040 828 3078 sekä Antti Vanhala,  projekti-insinööri, 050 336 4514, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, teknologiayksikkö, logistiikka
Veikko Matikainen, ylikonstaapeli, 0400 454 474, Poliisi

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 8011
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs