Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Seniorikuskit suosivat omatoimisesti hallittavia turvallisuuskeinoja liikenteessä

Trafi

Seniorikuskit suosivat omatoimisesti hallittavia turvallisuuskeinoja liikenteessä

Tiedote.
Julkaistu: 19.09.2012 klo 11:00
Julkaisija: Trafi

Seniorikuljettajien soveltamien turvallisuuskeinojen käyttö lisääntyy iän myötä, mutta suosituimpia ovat kuitenkin täysin omatoimisesti toteutettavissa olevat keinot, selviää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kyselytutkimuksesta, jossa kartoitettiin yli 65-vuotiaiden autoilijoiden liikennemenestystä ja –kokemuksia.

Oman ajokunnon tarkkailu, vaikeiden olosuhteiden välttäminen ja taukojen lisääminen olivat seniorien suosituimpia turvallisuuskeinoja. Harvemmin taas hyödynnettiin koulutukseen osallistumista, apuvälineiden hankintaa, apukuljettajan neuvoja tai lääkärin neuvoja. Iän myötä lisääntyivät erityisesti vaikeiden tilanteiden ja olosuhteiden välttäminen sekä ajon vähentäminen.

Seniorikuljettajat käyttivät eniten omaa autoa asiointi- ja kauppamatkoihin sekä mökille kulkemiseen.

Hämäränäön heikkeneminen ja havaintojen hidastuminen koetaan ongelmaksi

Tutkimuksen mukaan suurimmiksi hankaluuksiksi autoilussa seniorikuljettajat kokevat näkemisen hämärässä sekä omat, vasta jälkikäteen huomatut liikennerikkeet. Erityisesti iän myötä pahenevaksi vaikeudeksi koettiin havaintojen hidastuminen ja siihen liittyen tukalien liikennetilanteiden lisääntyminen.

”Jos havaitsee, että omat ajotaidot eivät enää ole aivan terässä, kannattaa miettiä, onko oman auton käyttö aivan välttämätöntä. Sairauksien ja lääkehoidon mahdollisesta vaikutuksesta ajokykyyn kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Silmälääkäri voi arvioida näkökyvyn riittävyyttä turvalliseen ajamiseen, yleisimpinä ongelmina kaihi ja glaukooma”, linjaa Trafin liikennelääketiedeyksikön päällikkö Jukka Terttunen. 

Liikennemenestys heikkenee selvästi yli 90-vuotiailla

Suurin osa seniorikuljettajista selviää liikenteessä vahingoitta- ja rangaistuksitta. Vertailtaessa seniorikuljettajille sattuneiden liikennevahinkojen ja -rangaistusten määrä nuoriin, vuoden ajaneisiin kuljettajiin, havaitaan, että seniorikuljettajat selvityvät keskimäärin liikenteestä uusia kuljettajia paremmin. Liikennemenestys heikkenee selvästi vasta yli 90. ikävuoden jälkeen.

Vertailtaessa kolmea viime vuotta nuorten liikennemenestys on kehittynyt parempaan suuntaan, kun taas seniorikuljettajien liikennemenestyksessä on havaittavissa pientä heikkenemistä.

 

Seniorikuljettajien seurantaindeksi 2011 -tutkimus on luettavissa kokonaisuudessaan Trafin nettisivuilta osoitteesta www.trafi.fi/julkaisut2012. Tutkimus on kolmas osa seurantatutkimusten sarjaa, jossa seniorikuljettajien liikennemenestystä mitataan samoilla indekseillä satunnaisotoksen avulla vuosittain. Indeksit on muodostettu niin, että tuloksia on mahdollista vertailla uusien kuljettajien liikennemenestykseen. Tutkimuksen on tehnyt professori Valde Mikkonen Valmixa Oy:stä.

 

Lisätietoja:

johtava asiantuntija Inkeri Parkkari, puh. 020 618 7089, inkeri.parkkari(at)trafi.fi (tutkimus)
yksikönpäällikkö Jukka Terttunen, puh. 020 618 6089, jukka.terttunen(at)trafi.fi (liikennelääketiede)

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs