Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Savuton hengitysilma on lapsenkin oikeus

Suomen ASH ry

Savuton hengitysilma on lapsenkin oikeus

Tiedote.
Julkaistu: 13.02.2014 klo 06:00
Julkaisija: Suomen ASH ry

Noin joka kymmenes lapsi ja nuori joutuu altistumaan tupakansavulle autossa, jonne Suomen tupakkalaki ei yllä. Suomen väestöstä 84 % puoltaa tupakoinnin kieltämistä yksityisautoissa alaikäisten läsnä ollessa. Kieltoa kannattivat erityisesti alle 25 –vuotiaat (96 %) ja sitä kannatettiin yleisesti riippumatta koulutustasosta tai asuinpaikasta.

Tällä viikolla uutisoitiin Englannin alahuoneen äänestyksestä, jossa päädyttiin kietämään tupakointi yksityisautoissa. Suomessa perustuslakivaliokunta katsoi keväällä 2010, että tupakoinnin kieltäminen yksityisautoissa, kun lapsia on kuljetettavana, liittyy henkilökohtaiseen vapauteen ja yksityiselämän suojaan. Perustuslakivaliokunta totesi, että viranomaisten puuttuminen tällaiseen toimintaan kajoaa valiokunnan mielestä syvälle yksityiselämän piiriin.

Ympäristön tupakansavu on yksi merkittävimmistä ehkäistävissä olevista tautien ja kuoleman aiheuttajista. Auto on pieni tila, jossa lapsi altistuu erityisen haitalliselle määrälle vaarallisia pienhiukkasia. Vaarat eivät poistu ikkunaa avaamalla. Lasten altistuminen tupakansavulle aiheuttaa kroonisia hengitystieinfektioita ja korvatulehduksia sekä lisää merkittävästi riskiä sairastua astmaan ja allergiaan. Lapsilla voi esiintyä oppimisvaikeuksia, uni- ja keskittymishäiriöitä sekä ylivilkkautta. Lapsia tulisi suojella myös niissä ympäristöissä, joihin laki ei vielä tällä hetkellä ulotu.

Väestö tukee lasten suojelua

– Suomen tulisi ottaa esimerkkiä Englannista ja muista maista, joissa asiaa on viety määrätietoisesti eteenpäin, perää toiminnanjohtaja Mervi Hara. – Suomalaiset ovat tottuneet savuttomiin ympäristöihin ja osaavat arvostaa niitä. Siksi on käsittämätöntä, että lapset joutuvat altistumaan tupakansavulle. Lapsia tulisi suojella myös niissä ympäristöissä, joihin laki ei vielä tällä hetkellä ulotu. Nykytiedon varassa arvoiden lapsen altistaminen tupakansavulle autossa on lapsen kemiallista pahoinpitelyä, jatkaa Hara.

Englannin pääministeri David Cameron on kertonut tukevansa lakia. Hän painotti medialle, että lakimuutoksen myötä on myös valistettava kansaa, jotta kielto ei jää vain paperille. Myös Skotlanti ja Pohjois-Irlanti tutkivat laillistamismahdollisuuksia parhaillaan.

Toiminnanjohtaja Haran mukaan Suomessakin tarvitaan laajaa kampanjointia, mutta se ei yksin riitä. Tarvitaan myös lainsäädännöllisiä toimia, jotka turvaavat ja suojelevat lapsia arjessa. Vuosien mittaan toteutetut lakimuutokset ovat poikkeuksetta saaneet väestön tuen ja hyväksynnän, nyt julkisissa tiloissa tupakointi on jo historiaan jäänyttä aikaa.

Tupakoinnin kielto yksityisautoissa lasten läsnä ollessa sisältyy myös viime vuoden lopulla valmistuneen tupakkapoliittisen työryhmän ehdotuksiin. Kun yksityisautot ovat savusta vapaita, ollaan jo paljon lähempänä savutonta Suomea.

Tutkimukseen osallistui 1 127 henkilöä. Aineisto kerättiin TNS Gallup Oy:n vastaajapaneelissa (Gallup Forum) 27.8. - 4.9.2013 välisenä aikana. Vastaajat rekrytoitiin osallistumaan erikseen mielipidekyselyihin. Tilastollinen virhemarginaali on noin 2,9 % -yksikköä suuntaansa.

 

Lisätietoja:

Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara, puh. 050 460 2324

 

Liitetiedostot

Suomen ASH on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toimintamme painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn, tavoitteenamme on Savuton Suomi 2040. Olemme mukana ehkäisevän päihdetyön verkostossa ja hallinnoimme Savuton Suomi 2040 -hanketta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs