Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Rento juhannus lähtee hyvästä valmistautumisesta matkaan

Trafi

Rento juhannus lähtee hyvästä valmistautumisesta matkaan

Tiedote.
Julkaistu: 13.06.2013 klo 09:38
Julkaisija: Trafi

Juhannus saa pian kesän liikenteen vilkastumaan sekä teillä että vesillä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa, että matka alkaa jo ennen lähtöä: suunnitteluun kannattaa panostaa, oli kysymyksessä sitten auto- tai venematka. Huolehdi hyvissä ajoin, että niin kulkuväline kuin kuljettajakin ovat matkakunnossa. 

Turvallisen matkan edellytyksenä on, että matkan tekemiseen on varattu riittävästi aikaa. Jätä siis kiire ja stressi kotiin. Ennen lähtöä kannattaa matkareitti suunnitella huolella ja huomioida säätiedotukset. ”Matka on jo osa juhannuksen viettoa, joten nauti myös siitä. Ruuhkassa matka voi kestää pidempään, joten varaa mukaan pientä purtavaa ja vettä sekä ajanvietettä lapsille”, neuvoo johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.

Alkoholi ja väsymys yhdessä ovat suuri turvallisuusriski liikenteessä – niin maalla kuin vesilläkin. Lepää kunnolla ja vältä alkoholia edellisenä päivänä ennen rattiin tai ruoriin tarttumista.  Väsynyt kuljettaja havainnoi liikennettä huonommin, reagoi hitaammin ja ottaa myös helpommin riskejä kuin virkeä. Alkoholin käytöstä ennen matkalle lähtöä on pitänyt kulua riittävän pitkään, sillä alkoholi lisää väsymyksen vaikutusta.

Pakkaa auto ajatuksella

Kuljettajan lisäksi myös kulkuvälineen tulee olla kunnossa. Varmista renkaiden kunto ja ilmanpaineet erityisesti ennen pitkää matkaa. ”Rengaspaineet vaikuttavat auton ajo-ominaisuuksiin, liikenneturvallisuuteen ja polttoainekulutukseen”, kertoo yksikönpäällikkö Otto Lahti: ”Näkemisen kannalta muista tarkistaa myös auton valaisimien ja tuulilasinpyyhkijöiden toiminta ja kunto.”  

Lastaa lisäksi auto oikein. Autossa irrallaan oleva tavara on iso turvallisuusriski törmäys- ja äkkijarrutustilanteissa. Tavaroiden paikka onkin tavaratilassa, ja jos tavaraa on pakko ottaa ohjaamoon, turvallisin paikka on takana matkustavien jalkatilassa.

Varusta vene viisaasti

”Sopivien ja päällä olevien pelastusliivien lisäksi turvallisen veneilyn tärkein tekijä on selvä kippari, jolla on järki päässä”, toteaa yksikönpäällikkö Ville Räisänen: ”Veneilijän kannattaa ottaa huomioon myös se, että vaikka onnettomuus- tai ongelmatilanteessa tien päällä apu voi saapua hyvinkin nopeasti, voi vesillä avun saaminen kestää todella kauan.”

Ennen vesille lähtöä tulee huolehtia, että vene ja sen varusteet ovat kunnossa. Ota mukaan airot, mela, ankkuri, tyhjennysvälineet ja tulppa sekä asianmukainen, tarkastettu käsisammutin moottoroituihin veneisiin, joihin se vaaditaan. Oikeanlaista lastausta ja riittävää polttoainemäärää ei tule myöskään unohtaa.

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Inkeri Parkkari, puh. 029 5347 089, inkeri.parkkari(at)trafi.fi
yksikönpäällikkö Otto Lahti, puh. 029 5345 259, otto.lahti(at)trafi.fi
yksikönpäällikkö Ville Räisänen, puh. 029 5346 457, ville.raisanen(at)trafi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs