Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Rakennetaan yhdessä matkarauhaa joukkoliikenteeseen

HSL Helsingin seudun liikenne

Rakennetaan yhdessä matkarauhaa joukkoliikenteeseen

Tiedote.
Julkaistu: 10.01.2012 klo 08:45
Julkaisija: HSL Helsingin seudun liikenne

Joukkoliikenne on nimensä mukaisesti tarkoitettu joukoille eli kaikille meille. Se on demokraattinen ja kestävä liikkumisen muoto nopeasti kasvavalla metropolialueellamme. Joukkoliikenne on parhaimmillaan helppoa, edullista, luotettavaa ja turvallista. Se tarjoaa liikkumistavan myös heille, joilla ei ole mahdollisuutta tai halua autoiluun. Turvallisuus ja turvallisuuden tunne ovat oleellinen osa toimivaa joukkoliikennettä, joka puolestaan takaa Helsingin seudun elinvoimaisuuden.

HSL on tehnyt tiiviisti työtä useiden eri tahojen kanssa joukkoliikenteen turvallisuuden parantamiseksi. Työn tuloksena on syntynyt turvallisuusstrategia, jonka pääperiaate on kirkas: meillä jokaisella on oikeus matkustaa tai työskennellä junassa, bussissa, metrossa, raitiovaunussa tai lautalla ilman pelkoa siitä, että joutuu fyysisen tai sanallisen häirinnän kohteeksi. Minkäänlainen huono käytös ja ihmisarvon loukkaaminen eivät kuulu joukkoliikenteeseen. Nostetaan sen sijaan yhdessä hyvät käytöstavat kunniaan!

Julkisuudessa ovat herkästi esillä vakavat tilanteet joukkoliikenteessä. Niistä saattaa syntyä kuva, että joukkoliikenne olisi aiempaa turvattomampaa. Näin ei ole. Päinvastoin riski loukkaantua joukkoliikennevälineen kyydissä on merkittävästi vähäisempi kuin autoillessa. Lisäksi joukkoliikenteen suosiolla on positiivinen vaikutus yleiseen liikenneturvallisuuteen. Autoilijatkin hyötyvät siitä, että mahdollisimman moni kulkee julkisilla.

Asiat eivät ole huonosti, mutta ne voivat aina olla paremmin. Vaikka joukkoliikenteen tarjoajat parantavat turvallisuutta, se ei yksin riitä. Tärkein yhteistyökumppanimme turvallisuustyössä ovat matkustajat. Kun me joukkoliikenteen käyttäjät kunnioitamme kanssamatkustajiamme ja työntekijöitä ja autamme toisiamme erilaisissa tilanteissa, sillä on vahva vaikutus tunnelmaan liikennevälineissä. Kehittyvä metropolikulttuurimme tarvitsee suvaitsevaisuutta ja avunantoa eikä välinpitämättömyyttä.

Helsingin seudun liikenne, Helsingin kaupungin liikennelaitos, VR, Eläköön.fi-liikenneturvallisuuskampanja ja Veolia haastavat kaikki Helsingin seudun asukkaat tekemään vuodesta 2012 matkarauhan vuoden. Julistamme tänään 10. tammikuuta Helsingin seudun joukkoliikenteeseen matkarauhan. Pyydämme kaikkia joukkoliikenteessä matkustavia allekirjoittamaan julistuksen Matkarauhaa.fi –sivustolla ja kertomaan siellä oma matkarauhatoiveensa. Kaikkien toivottajien kesken arvotaan viisi HSL:n vuosilippua (365 päivän kausilippua) ladattuna henkilökohtaiselle matkakortille. Palkinnon arvo on 1466,70 euroa. Esitettyjen toiveiden pohjalta laaditaan lisäksi HSL:n joukkoliikenteen matkustajan turvallisuusohjeet sekä tehdään kirja, joka luovutetaan uudelle Tasavallan Presidentille.

Matkarauha-kampanja näkyy 10.1.2012 alkaen lehdissä, joukkoliikennevälineissä ja ulkomainonnassa sekä verkossa. Matkarauha julistetaan klo 9 Rautatieaseman Kompassitasolla sekä juna-asemilla, metroasemilla ja Kampin terminaalissa klo 12 ja 16.30. Tänään julkaistaan myös Jukka Pojan esittämänä Ville Venton säveltämä ja Vesa Kujalan sanoittama Matkarauha-reggae, jonka voit käydä kuuntelemassa osoitteessa www.matkarauhaa.fi.

Hyvät Helsingin seudun asukkaat, rakennetaan yhdessä matkarauhaa!

 www.matkarauhaa.fi

 Lisätietoja:    

 MATKARAUHAN JULISTUS

Joukkoliikennevälineitä käyttävien ja niitä kuljettavien puolesta haluamme todeta, että kaikilla ihmisillä on tasavertaiset oikeudet liikkumiseen, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

Ketään ei saa kohdella epäinhimillisesti tai alentavasti. Näiden oikeuksien toteutuminen ei saa riippua ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvasta erosta.

Jokaisella on oikeus matkarauhaan, mahdollisuuteen matkustaa ja työskennellä lähijunassa, bussissa, raitiovaunussa, metrossa tai Suomenlinnan lautalla ilman pelkoa joutumisesta fyysisen tai sanallisen häirinnän kohteeksi. Matkalippunsa lunastaneella on oikeus olettaa että tätä periaatetta noudatetaan kaikissa liikennevälineissä, kaikkina aikoina, ilman poikkeuksia.

Näitä periaatteita kunnioittaen julistamme täten matkarauhan vuodelle 2012.

Matkarauhaa-yhteistyötahot

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs