Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Pohjois-Suomen ulkomaankauppa saa lisäetua Raahen uudesta syväsatamasta

Raahen satama

Pohjois-Suomen ulkomaankauppa saa lisäetua Raahen uudesta syväsatamasta

Julkaistu: 22.11.2009 klo 14:17
Julkaisija: Raahen satama

Raahen syväsatama valmistuu vuoden vaihteessa. Satama avaa jatkossa Pohjois-Suomen vienti- ja tuontikuljetuksille uusia mahdollisuuksia. Hyvien rautatie- ja maantieyhteyksiensä ansiosta uudistuva Raahen satama tulee palvelemaan laajaa aluetta Pohjois-Suomessa, satamajohtaja Kaarlo Heikkinen kertoo. Raahesta on ympärivuotiset ja toimivat yhteydet Euroopan sydänalueille ja edelleen muualle maailmaan.


Raahen syväsatama valmistuu vuoden vaihteessa. Satama avaa jatkossa Pohjois-Suomen vienti- ja tuontikuljetuksille uusia mahdollisuuksia. Hyvien rautatie- ja maantieyhteyksiensä ansiosta uudistuva Raahen satama tulee palvelemaan laajaa aluetta Pohjois-Suomessa, satamajohtaja Kaarlo Heikkinen kertoo. Raahesta on ympärivuotiset ja toimivat yhteydet Euroopan sydänalueille ja edelleen muualle maailmaan.

Raahen satama vie ulkomaille Pohjois-Suomesta tänäkin vuonna sahatavaraa ja kontteja, joiden laivaus tapahtuu logistisesti järkevässä ja suotuisassa paikassa. Ensi vuonna Raaheen pääsee aiempaa suuremmilla laivoilla, jolloin kuljetustarjonta paranee entisestään. Tämä antaa mahdollisuuksia entistä isommille irtolastilaivauksille, Heikkinen toteaa.

Raahen tavoitteena on palvella pohjoissuomalaista ulkomaankauppaa harjoittavaa yritystoimintaa yritysten ehdoilla. Pyrimme toimimaan niin, että palvelumme turvaavat pohjoisen teollisuuden ja kaupan toiminnan mahdollisimman hyvin, Heikkinen toteaa.

”Uskon, että Raahen kautta voidaan jatkossa kuljettaa konttitavaraa yhä enemmän Pohjois-Suomeen. Säännöllisen reittiliikenteen ansiosta voimme tuoda Suomeen edullisesti kontteja, joiden käsittely Raahessa tapahtuu nopeasti”, Heikkinen kertoo.

Raahesta on nyt suorat laivayhteydet kaksi kertaa kuukaudessa Hollannin Rotterdamiin ja Tanskan Vejleen sekä Puolan Gdyniaan ja Englannin Hulliin. Myös Kreikkaan on yhteys kuukausittain sekä kerran kuukaudessa Espanjan Pasajekseen ja Irlannin Belfastiin tai Droghedaan.

Reittilaivojen paluukuormana voimme tuoda edullisesti maahantuontiyrityksille kontteja, koska Raaheen saapuvissa aluksissa on vapaata kapasiteettia, Heikkinen huomauttaa.

Luoteis-Venäjän projektikuljetuksille Raahe on varsin varteenotettava vaihtoehto kuljetusreittinä. Raahen mahdollisuudet mm. konttikuljetuksien järjestämisessä Pohjois-Suomen kautta ovat luotettavia ja toimivia.

Raahen sataman ja meriväylän syventäminen maksaa 50 miljoonaa euroa

Raahen sataman syväys on ollut kahdeksan metriä. Uusi syväsatama on kymmenmetrinen. Koko hankkeen eli sataman ja väylän syventämisen kustannukset ovat yhteensä noin 50 miljoonaa euroa, josta Raahen kaupungin osuus on 30 miljoonaa euroa. Merenkulkulaitoksen osuus on noin 20 miljoonaa euroa.

Satamaan ruopataan uusi kääntöallas ja rakennetaan 355 metriä uutta syvälaituria. Sataman ruoppausmassat käytetään uusien varastokenttien rakentamiseen. Varastokenttää saadaan noin 25-30 hehtaaria.

Kohteen rahoitukseen osallistuu myös Euroopan Unionin aluekehitysrahasto ja osarahoittajana on Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinokeskus.

Raahe Suomen suurimpia satamia

Suomen satamien ulkomaanliikenne v. 2008 oli yht. 102,4milj. tonnia. Liikenne väheni edellisestä vuodesta n. 0,2 milj. tonnia.

Raahen sataman koti- ja ulkomaan tavaraliikenne oli yhteensä 6,444 milj. tonnia. Tämä oli kaksi prosenttia pienempi kuin vuonna 2007. Valtaosa tavaramäärästä on irtolasti- ja teräskuljetuksia.

Kontteja kuljetettiin 9400 TEU. Vuonna 2007 kontteja kuljetettiin 9108 TEU. Laivakäyntejä oli yhteensä 751 kpl.

Raahen sataman konttiliikenne on keskitetty Lapaluodon sataman osaan, jonne on rakennettu mm. uusi konttikenttä ja IMDG-konttien säilytysalue. Satamaoperaattorina Lapaluodossa toimii Ruukki Logistics Transportation.

Raahen satama on ollut yli 30 vuotta ympärivuotisessa käytössä.

 

Raahen sataman Lapaluodon liikenne on noin nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Sahatavaran vienti on kasvanut myös tänä vuonna. Lataa suurempi kuva tästä.

Nordic Giant ruoppaa Raahen väylällä. Lataa suurempi kuva tästä.

 

Laiturielementtien asennus syväsatamassa kesällä 2009. Lataa suurempi kuva tästä.

Laiturielementti painaa noin 200 tonnia ja sen korkeus on 12,5 metriä. Lataa suurempi kuva tästä.

 

Lisätiedot:

Satamajohtaja Kaarlo Heikkinen

puh. 044 439 3930

email. kaarlo.heikkinen@raahe.fi

 

www.portofraahe.fiJulkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs