Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Nya landsomfattande resekort tas i bruk i bussarna i Vasa

Vaasan kaupunki

Nya landsomfattande resekort tas i bruk i bussarna i Vasa

Pressmeddelande.
Publicerad: 17.08.2016 kl. 10:17
Utgivare: Vaasan kaupunki

Det nya resekortet Waltti tas i bruk i bussarna i Vasa 5.9.2016. Kortet kan köpas från tre olika försäljningsställen. 

Waltti-kortet är behändigt, för samma kort kan laddas med en 30 dagars säsongsbiljett eller värdet av önskad summa d.v.s. pengar för enskilda resor. Minimisumman som kan laddas är 10 euro och maximisumman 200 euro.

- En emotsedd förändring är att användningstiden för summan inte längre är begränsad, berättar planeringschef Pertti Hällilä från Vasa stad.

Priset blir billigare och försäljningsställena flera

Med Waltti-kortet kan man nu resa billigare än tidigare. 

Om en vuxen reser med Waltti-kortet är resans pris 1,33 euro, som dras av från värdet som laddats på kortet. Då resan betalas kontant är priset samma som förut d.v.s. 3,20 euro. För studerande och ungdomar är det också billigare att betala med Waltti än kontant. 

Hällilä berättar att det nya kortet kostar 5 euro. Kort kan köpas liksom tidigare från lokaltrafikens byrå, men nu också från Studio Ticket och Medborgarinfon. Senare tas också en nätbutik i bruk. 

Mera tid eller värde kan laddas på kortet också i Rewell Centers, Handelsesplanadens, Brändös, Vöråstans, Dragnäsbäcks och Roparnäs R-kiosker. Dessa ställen sköter endast laddning, de säljer inte kort, säger Hällilä. 

Lillkyro, skolelever, handikappservicens klienter och seniorbussarna börjar inte använda Waltti

Waltti-kortet tas i det här skedet i bruk i Vasas interna busstrafik med undantag av stadsdelen Lillkyro, där kortet börjar användas senare. Reformen gäller inte elevbiljetter, busslinje 6 Vasa-Smedsby-Vasa som sträcker sig över kommungränsen och inte heller transporter inom handikappservicen eller seniorbussar. Dessa resor görs fortsättningsvis med de nuvarande biljetterna.


På de gamla korten laddas inte längre nya resor från 5.9

Gamla bussbiljetter kan användas ännu efter övergången till Waltti-systemet. Seriebiljetterna är i kraft 12 månader och säsongsbiljetterna tre månader från den sista laddningen.

Då de är slut ska man skaffa ett Waltti-resekort, för från 5.9 laddas inga nya resor på de gamla busskorten.

Samma busskort duger också i andra städer

Eftersom Waltti är landsomfattande, kan värdet som laddats på kortet användas i alla städer som har systemet i användning.

Waltti-resekortet används för närvarande i Jyväskylä, Kuopio, Kajana, Kouvola, Joensuu, Mellersta Finlands NTM:s område, Uleåborg, Villmanstrand, Lahtis, S:t Michel och Kotka samt i Norra Savolax och Norra Österbottens NTM-trafik.

År 2017 ansluter sig ytterligare områden.


Ytterligare information ger:
planeringschef Pertti Hällilä, tfn 040 581 3150 

Bilder, Katja Lösönen:
https://oc.vaasa.fi/index.php/s/0q7GS4ns1jlwAR1

 

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

www.vasa.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs